Ett första möte ska hållas i Washington efter det amerikanska presidentvalet. Foto: Evan Vucci/Scanpix.
Finanskrisen

USA bjuder in till globalt toppmöte

USA kommer att stå värd för ett internationellt toppmöte om finanskrisen. Det föreslår USA:s president George Bush efter sitt möte med Frankrikes president och EU-kommissionens ordförande.

Ett första ekonomiskt toppmöte ska hållas i Washington kort efter det amerikanska presidentvalet den fjärde november, och det ska följas av en serie möten på toppnivå om finanskrisen.

Det föreslår USA: s president George Bush, Frankrikes president Nicholas Sarkozy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i ett gemensamt uttalande. De tre ledarna möttes för överläggningar i Camp David för att diskutera hur man gemensamt ska kunna hitta lösningar på finanskrisen.

Samtalen har varit ”mycket positiva” heter det i det gemensamma uttalandet, och resultatet är alltså ett förslag om nya möten på högsta nivå.

På det första mötet som är planerat att hållas i Washington i november ska ledare från hela världen försöka enas om vilka reformer som behövs för att undvika nya finansproblem.

Sedan krävs nya möten för att diskutera hur förändringarna konkret ska kunna genomföras.

Frankrikes president Sarkozy har redan tidigare gjort klart att han vill se ett nytt regelsystem för att rensa upp i den globala bank- och finansvärlden för att ge större stabilitet till finansmarknader världen över.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista