Sarah Palin möttes av fans utanför tv-studion.

Palin kämpar för att vända opinionen

I USA har republikanernas vicepresidentkandidat Sarah Palin har den senaste tiden varit ett stående skämt i ett ledande humorprogram i amerikansk tv. På lördagskvällen var Palin återigen med i programmet , fast den här gången var det både som imiterad och i verkligheten.

Syftet var att vända de sjunkande popularitetssiffrorna, som delvis anses ha orsakats av programmet.

Det började med en parodi på en presskonferens med Sarah Palin där hon i vanlig ordning framställdes som korkad. Sen kom den riktiga Palin.

– Jag vill ta det här tillfället och säga, live från New York, att det är lördag kväll, sa Sarah Palin glatt.

Tittarsiffrorna för Saturday Night Live har skjutit upp med 50 procent under hösten och till stor del är det skådespelerskan Tina Feys förtjänst och hennes elaka imitationer av Sarah Palin.

Imitationerna har direkt kommit att påverka Palins popularitetssiffror. Siffrorna var höga i början, men sen sjönk de när hon gjorde dåligt ifrån sig i en rad intervjuer där hon framstod som ytlig och okunnig – och parodierna började direkt.

”Jag har utrikespolitisk erfarenhet eftersom jag kan se Ryssland från mitt hus i Alaska”, är ett av de mer bevingade orden.

Det är ganska mycket av en hårddragning av vad Palin sa i en av intervjuerna. Men många i USA tror att det var exakt det hon sa, bland annat eftersom fler har sett satirprogrammets parodier än själva intervjuerna.

Efter de dåliga intervjuerna har Sarah Palin återfunnit sig själv och hon är numera ett mycket effektivt vallokomotiv för John McCain.

Men hon är fortfarande kontroversiell, även bland en del republikaner. I helgens nummer av finanstidningen Wall Street Journal finns det till exempel en mycket kritisk artikel mot henne i en kolumn på ledarsidan.

Sarah Palin återkom kort senare i tv-programmet på lördagskvällen och verkade ha roligt åt ett rappnummer där man drev med henne och hennes man Todd.

Sarah Palin är en djupt kristen värdekonservativ politiker, medan Saturday Night Live står för den direkta motsatsen. Så det är oklart om hon lyckades värva några nya röster genom att vara med i programmet.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".