Muslimer ny kraft i nykterhetsrörelsen

Folknykterhetens dag, torsdag, är kanske inte så nykter. Svensken dricker alltmer alkohol och nykterhetsrörelsen har förlorat 30 procent av sina medlemmar. Samtidigt vädrar den största organisationen IOGT-NTO morgonluft när fler muslimer sluter upp i kampen för nykterhet.
Några äldre IOGT–NTO:are sitter och spelar på Skansen i Stockholm. Vid borden erbjuds ansiktsmålning för barn och man kan köpa godtemplardricka. Hela veckan inför folknykterhetens dag har rörelsen satsat på evenemang runt om i landet. Dricker allt mer Det går tungt för nykterhetens förkämpar just nu, åtminstone enligt statistiken. Svenskarna dricker allt mer – 7 och en halv liter ren alkohol per svensk 1996 har blivit till omkring tio liter i fjol. Medlemsantalen inom nykterhetsrörelsen sjunker. Hos IOGT-NTO med 30 procent sedan 1993 och inom ungdomsförbundet UNF är man idag bara hälften så många som för tio år sedan. Muslimer ny grupp Samtidigt har nya grupper börjat ge sig in i kampen, inte minst muslimer, och det hoppas man på sikt ska ge utslag i medlemsstatistiken. – Vi ser ju när vi startar nya föreningar att det finns ett intresse från nya nyktra grupper, till exempel muslimer , säger IOGT-NTOs förbundsordförande Sofia Modigh. – Så vi startar somalisk IOGT–NTO–förening, bosnisk kvinnoförening inom IOGT–NTO och även föreningar med mixad kulturell bakgrund där man tycker nykterhet är bra. Vodkagrogg mot vin Något som kan tyckas besvärande för nykterhetsrörelsen är att ändrade dryckesvanor lett till att antalet alkoholrelaterade skador minskat under senare år, samtidigt som konsumtionen ökat. Detta enligt Folkhälsinstitutets siffror. Bengt Andersson, utredare på Folkhälsoinstitutet, tror att det beror på att många bytt ut vodkagroggen på lördag mot några glas vin till en trevlig middag mitt i veckan. Men han tycker inte att nykterhetsrörelsen spelat ut sin roll. Mokraft – Ja men det är ju en motkraft. Man får ju komma ihåg det, man kan tycka vad man vill om nykterhetsrörelsen och många gör det ju också. – Men det finns en motkraft också, det finns de som vill sälja också och sälja väldigt mycket och nå nya grupper som unga och kanske kvinnor och så vidare. Då är det bra att ha en motkraft, säger Bent Andersson.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".