Idrottsklubbar kan få skattesmäll

Idrottsklubbarnas inkomster från souvenirförsäljning har blivit en allt viktigare inkomstkälla. Dessa inkomster har hittills varit moms och skattebefriade men nu vill skattemyndigheten granska om det är rätt att de är det.
Underhandsinformation har kommit att en av Stockholms elitklubbars souvenirförsäljning kommer att granskas under nästa år. Driva frågan – Ja, man har sagt att man avser att driva den här frågan och det innebär förstås att man kommer att gå ut i någon förening och granska den och sedan driva frågan i skattedomstolen, säger Jerker Löfgren ordförande i riksidrottsförbundets skatteutredning. Skattemyndigheterna vill granska vad som kan betraktas som en souvenir. När den nuvarande tolkningen av regeln om att souvenirförsäljning är skatte– och momsbefriad gjordes var den försäljningen blygsam. Tjänar 10 miljoner Den bestod mest av en klubbnål, halsduk eller mössa medan man numera kan köpa allt ifrån bebiskläder till porslin eller kostymen med klubbens emblem på. Vissa klubbar tjänar upp emot 10 miljoner kronor om året på sin försäljning. En annan avgörande faktor kan vara var och hur försäljningen går till. Många av de stora idrottsklubbarna har egna butiker i städernas centrum eller vid olika köpcentra. Sida vid sida med andra affärer som får skatta och betala moms för sin försäljning. Skulle skattemyndigheten komma fram till att det här är skattepliktig försäljning måste klubbarna naturligtvis börja betala skatt. Skyldiga retroaktivt De kan dessutom bli skyldiga att betala retroaktivt fem år bakåt i tiden och då blir det mycket kostsamt för föreningarna. – Det är frågan om riktigt stora belopp för de stora föreningarna, det är helt klart. Och eftersom skattemyndigheten åtminstone teoretiskt kan gå bakåt i tiden så är det klart att det är betydande hot för de föreningar som har omfattande souvenirförsäljning. Omedelbart avbryta Rådet som Jerker Löfgren ger till idrottsklubbar som har den här typen av souvenirförsäljning är att man omedelbart bör avstå från försäljning som riskerar att bli beskattad i efterhand. – Ja, för det första gör en egen bedömning förstås och ta in kunnigt folk för att se om det man själv gör är korrekt eller kan förväntas vara korrekt. – Och sedan om det nu visar sig att det är tveksamheter, det tror jag nog man kan anta att det är på många håll, så bör man bryta ut den souvenirförsäljningen och lägga den kanske i ett vanligt bolag, betala vanlig bolagsskatt och dela ut vinsten till föreningen sedan vanlig skatt är betald.
Margita Boström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".