Powell ger Obama sin röst.

Tidigare Bush-minister stödjer Obama

Uppdaterad 17:12
I USA får demokraternas presidentkandidat, Barack Obama,  stöd från oväntat håll. Colin Powell, som tidigare var utrikesminister under president Bush, säger att han ger sitt stöd till demokraternas kandidat.  

– Vi behöver ett generationsskifte i amerikansk politik, sa Colin Powell när han meddelade att han nu ger sitt stöd till Barack Obama.

Powell är republikan, general och tidigare utrikesminister under president George Bush. Och han är en av USAs mest respekterade politiker.

Båda presidentkandidaterna har enträget försökt få över honom på sin sida, men Powell har tigit som muren om sina sympatier, fram till idag.

Powell sa att han studerat båda kandidaterna noga, och att det var deras sätt att hantera finanskrisen som fick honom att bestämma sig.

– Obama har visat det lugn och den beslutsamhet som behövs i en krissituation, sa Colin Powell.

Hur mycket Powells stöd betyder för väljaropinionen är oklart, men hans uttalande är en svidande prestigeförlust för republikanernas kandidat John McCain.

I en intervju med NBC idag fick Powell frågor om hur viktig rasfrågan är i valet. Powell, som själv har jamaicansk bakgrund, svarade att om Obama vinner valet så kan alla amerikaner vara stolta, inte bara svarta amerikaner.

Obama-kampanjen jublar över stödet från den förre utrikesministern. Powells stöd är guld värt, det här är en stor, stor dag för oss, sa kampanjens talesman.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista