Ohly slår tillbaka mot mp:s kalla hand

Uppdaterad 16:52
Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand anser att det är för sent för vänsterpartiet att komma med i det påbörjade samarbetet mellan miljöpartiet och socialdemokraterna. Men vänsterpartiets ledare Lars Ohly tycker inte att argumentet om att det skulle vara för sent håller.

– För att det är en dålig hållning, dels utifrån det ansvar som jag tycker att vi inom oppositionen ska ta för att samla hela oppositionen till ett slagkraftigt alternativ till högerregeringen, dels utifrån att jag har förstått att man egentligen inte har påbörjat något arbete och att det därför inte finns några skäl för att påstå att det skulle vara för sent att få till stånd ett jämlikt och jämbördigt samarbete, säger Lars Ohly.

Men miljöpartiets och vänsterns relation är frostig. Sedan mitten av juni har inga kontakter tagits mellan partierna, bortsett från när miljöpartiets båda språkrör besökte vänsterpartiets partistyrelsemöte i augusti. Ett möte som båda partierna ansåg befäste det stora avståndet mellan dem.

Lars Ohly anser däremot att relationen till socialdemokraterna har tinat upp sedan Mona Sahlin på en presskonferens för en och en halv vecka sedan sa att partiet inte kunde vara med i en kommande regering.

Lars Ohly välkomnar beskedet om att Håkan Juholt, socialdemokraternas biträdande partisekreterare, vill riva upp undantagen i LAS för mindre företag.

Han pekar på att socialdemokraterna i sin motion om infrastruktur kan tänka sig att låna pengar till satsningar på järnväg och vägar, en så kallad investeringsbudget, något som vänsterpartiet länge har drivit.

Att socialdemokraterna själva föreslår ett högre utgiftstak i sin skuggbudget än den borgerliga regeringen, tar Lars Ohly som intäkt för att socialdemokraterna också har närmat sig vänsterpartiet i synen på de så kallade budgetnormerna.

Nu i veckan ska Mona Sahlin och Lars Ohly träffas för samtal. Och Lars Ohly tycker att utsikterna för att komma överens har blivit ljusare.

– Nu tycker jag att jag ser vissa öppningar. Socialdemokraternas syn på att utgiftstaken kan förändras utifrån vilken politik som ska bedrivas, den stämmer med vår. Dessutom har socialdemokraterna igår varit väldigt tydliga med att man ställer krav på ett återställande av turordningsreglerna i LAS för småföretag och det är ju ett närmande till vår position. Så jag känner att det har i varje fall inte blivit ett längre avstånd, utan snarare ett kortare avstånd mellan oss och socialdemokraterna de senaste dagarna och veckorna, säger Lars Ohly.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista