Ingusjiens ledare Murat Zyazikov träffar Putin.
Ryssland

Ytterligare en soldat dödad i Ingusjien

Den ryska militären bekräftade på söndagen att en tredje soldat avlidit av skadorna från gårdagens gerillaattack i den sydryska delrepubliken Ingusjien. Obekräftade uppgifter från området säger att så många som 50 ryska soldater kan ha dödats vid attacken.

På söndagskvällen kommer uppgifter från Ingusjiens huvudort Nazran att ryska armén förstärkt sin närvaro med förband från grannrepublikerna Tjetjenien och Nordossetien.

Oppositionen till de lokala makthavarna planerade en demonstration men Nazrans gator har varit helt avspärrrade under kvällen.

Situationen i Ingusjien har under de senaste månaderna förvärrats och det kommer ständiga rapporter om döda och sårade efter strider mellan lokal polis och rebeller.

Lördagens bakhåll mot en rysk armékolonn verkar ha varit en större koordinerad attack och den ryska armén svarade med att gå till motoffensiv mot rebellerna.

De officiella uppgifterna om tre döda och fem sårade ryska soldater motsägs av en lokal oppositionell organisation som hävdar att så många som 50 ryska soldater dödats.

De statliga ryska tv-kanalerna rapporterar mycket knapphändigt om konflikten i Ingusjien trots att våldet nu tycks eskalera och myndigheterna inte längre kontrollerar situationen.

Den så hårt krigshärjade grannrepubliken Tjetjenien är i dag under sträng kontroll av de lokala myndigheterna och betraktas som lugn. För Ingusjien är läget betydligt oklarare och allt oftare nämns risken för att oroligheterna i provinsen ska leda till inbördeskrig.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista