Passagerarna fick strax efter sju lämna det urspårade tåget. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Tågtrafiken i gång efter tågstoppet

Uppdaterad 02:25
Det var totalstopp i tågtrafiken söderut från Stockholms central på lördagen. Ett X2000-tåg från Stockholm till Uddevalla spårade ur bara några hundra meter efter att det lämnat stationen.

Urspårningen ledde till kraftiga förseningar under kvällen. Kring midnatt lyftes tåget åter upp på spåret och kunde köras till verkstad för reparation. En bit av rälsen skadades i samband med urspårningen och lagades under natten, men enligt Banverket skulle reparationen vara klar i tid till morgontrafiken.

– All trafik söderut från Stockholm stod stilla under ett par timmar. Vid 20.30-tiden på söndagskvällen öppnades ett spår och det innebar att vi kunde släppa på en del trafik, säger Thomas Oberländer, pressinformatör SJ.

Tåget spårade ur i låg fart och ingen av passagerna skadades. Efter urspårningen satte SJ in bussar mellan Stockholm Central och stationen Flemingsberg i Huddinge ett par mil söder om Stockholm. Dessutom leddes vissa fjärrtåg om via Västerås till Stockholm.

Totalt drabbades 2 000 av SJ:s resenärer av tågurspårningen på söndagen, men även pendeltågstrafiken påverkades. 

Urspårningen skedde på en känslig del av järnvägsnätet, den så kallade getingmidjan in mot Stockholm söderifrån, där spårkapaciteten inte räcker till.

SJ ska nu utreda den här olyckan som är ovanlig enligt Thomas Oberländer.

– Så vitt jag vet så är det väldigt ovanligt, jag har själv inte upplevt något liknande under mina år på SJ.

 Vilka konsekvenser kommer det här att få?

– Svårt att säga, det får ju utredningen visa, säger Thomas Oberländer.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista