Tvivel om grunden för Irakkriget

Den brittiske premiärministern Tony Blair befinner sig för tillfället i Basra i södra Irak där han tackat brittiska trupper för deras insatser. Men besöket överskuggas av nya tvivel och kontroverser om själva grunderna för kriget, de massförstörelsevapen som Saddam Hussein sades inneha.
USA:s försvarsminister har nu sagt att det kanske inte fanns några vapen, att Saddam Hussein kan ha förstört dem före kriget och enligt nya uppgifter i London på torsdagen ska den brittiska regeringen före kriget ha använt uppgifter som den brittiska underrättelsetjänsten tvivlade på. Medan Tony Blair nu på förmiddagen hyllades och fick blommor på en skolgård i Basra anklagas han av Irakkrigets kritiker här på hemmaplan för att medvetet eller omedvetet ha vilselett parlamentet och den brittiska nationen om skälen för att gå i krig. Beviskatalogen ifrågasätts Den nya kontroversen gäller den så kallade beviskatalog mot Irak som den brittiska regeringen publicerade förra hösten och som listade vad man hävdade var de massförstörelsevapen och den förmåga att använda dem som Irak hade. Det var i den katalogen som det sades att om Saddam Hussein gav order om det, skulle Irak kunna ha kemiska och biologiska vapen klara för användning inom 45 minuter. Bara en källa Men uppgiften om det omedelbara hotet och de 45 minuterna var, enligt radio- och tv-bolaget BBC, en som inte ens den brittiska underrättelsetjänsten var övertygad om sanningshalten i. Enligt BBC, som citerar högt uppsatta källor, ska uppgiften har kommit från bara en källa. Gjorde bevisen mer spännande Underrättelsetjänsten ska ha varit emot att den togs in i den så kallade beviskatalogen. BBC:s källa tecknar en bild av en regering som ville ha slagkraftiga argument för att övertyga en motvillig opinion om att Irak utgjorde ett hot och därför gjorde beviskatalogen mer ”spännande” än underrättelsetjänsten hade velat göra den.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".