50-årsdagen av bestigningen av Mount Everest

På torsdagen är det femtio år sedan nya zeeländaren Edmund Hillary och Sherpan Tenzing Norgay nådde toppen på Mount Everest – världens högsta berg. Hedersgäst vid firandet i Nepal är den nu 83-årige Edmund Hillary.
Han intervjuades 1953 här i Ekot. Men på frågan hur det kändes att stå där på toppen, sa han att ansträngningen gjorde att han inte var speciellt glad, snarast kändes det som ett antiklimax. Det var en stor sensation när världens högsta bergstopp besegrades. Hillary och Tenzing hade nått mer än 8 800 meter över havet, det går inte att vara exakt, eftersom Mount Everests nivå höjs med några centimeter varje år. Kändisar över en natt Den långe, gänglige nya zeeländaren Hillary och hans nepalesiske medklättrare Tenzing från Sherpa-folket blev omedelbart celebriteter i hela världen. Trots att televisionen vid den här tiden inte var särskilt utbyggd i så många länder spreds nyheten snabbt främst via radio, tidningar och journalfilmer. Geografibokens mörka skuggor i norra Indien, Nepal och Tibet kom plötsligt närmare. 175 har dött Under de femtio år som passerat har 1 300 bergsklättrare från 63 länder nått toppen. 175 har avlidit i sina försök att nå den högsta höjden eller på väg ned från toppen. På torsdagen finns omkring 500 av de framgångsrika bergsbestigarna med på den galamiddag som ges av Nepals kung Gyanendra i Katmandu. Främste hedersgäst är den nu 83-årige Edmund Hillary. Tenzing avled 1986. Hans son Jamling som är lärare och företagare i bergsbestigarbranschen finns också med. Krävs en halv miljon Det är omöjligt för enskilda personer som inte är förmögna att klättra upp till Mount Everests topp. Det krävs sponsorer eftersom en expedition kostar uppemot en halv miljon kronor. Edmund Hillary har under jubileumsfirandet sagt att det är lite för lätt att klättra upp till Mount Everests högsta topp i dag. Vi hade inte 60 aluminiumstegar förda längs bergsväggarna av medhjälpare ur Sherpa-folket. Vi hade inte tusentals meter fixerade rep. Vi fick klara oss själva, sa Hillary.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".