Miljöpartiet kan slopa kravet på utträde ur EU

På torsdagen inledde miljöpartiet sin kongress i Växjö. Samarbetet med regeringen ifrågasätts ständigt i partiet. Men språkröret Peter Eriksson argumenterar för att partiet ska vara med och påverka politiken.
– Vi vet vad vi vill och vi vet vad vi har kvar att göra. Vi behöver därför inte känna någon ångest för att hamna för nära makten. Meningen med politik är att kunna medverka till förändring inte att kunna stå bredvid och stryka sina fina, vita skjortor, säger Peter Eriksson. Beslut först nästa höst Samarbetet med regeringen diskuteras alltid när miljöpartisterna träffas. Den här gången kommer det mest att ske i korridorerna eftersom det officiella beslutet om samarbetet kommer först nästa höst. – I höstens budgetförhandlingar måste vi igen ge kommunerna högsta prioritet ännu mer än tidigare. De nedskärningar som vi ser runt om i Sverige kommer att bli ännu värre om vi inte mer än tidigare försvarar den offentliga sektorns kärnverksamheter, det som är värt att försvara. Kravet på utträde kan förändras Men kongressens huvudtema var EMU. Miljöpartiet tycker att Sverige ska gå ur EU men om det blir ett ja den 14 september så faller det kravet, tycker språkröret Maria Wetterstrand. – Om det skulle bli ett ja till EMU då måste det tolkas som att folket ytterligare än gång har sagt att man tycker att medlemskapet i den europeiska unionen är bra och då är det svårt att driva frågan om ett utträde med någon större tyngd, säger Maria Wetterstrand. Om det däremot skulle bli ett nej så ska det ändå inte ses som ett steg på vägen till att lämna EU, kanske till och med tvärtom. – Man kan ju tvärtom se det som att ett nej till EMU ger oss större möjlighet att faktiskt vara kvar och se det som en anständig möjlighet. Medan ett ja till EMU skulle innebära en ytterligare centralisering av den ekonomiska politiken som gör det här projektet ännu värre, säger Peter Eriksson.
Fredrik Furtenbach och Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".