Fler för regeringssamarbete i miljöpartiets topp

Den grupp inom miljöpartiet som vill fortsätta samarbetet med regeringen ser ut att stärkas när partiet i morgon väljer en ny styrelse. Bland de nya ledamöterna som föreslås är det ont om personer som vill bryta samarbetet, visar Ekots samtal med de nya ledamöterna.
En av de som föreslås till styrelsen är Jerker Thorsell från Stockholm. – Generellt är jag positiv till att vi ska samarbeta med andra partier för att kunna genomdriva vår politik. Vi har kommit överens om ett 121-punktsprogram med socialdemokraterna och jag förutsätter att det genomdrivs, säger han. Miljöpartiets valberedning har föreslagit att mer än hälften av partistyrelsen ska bytas ut. Det innebär också att fyra uttalade kritiker till samarbetet med regeringen skulle få sluta. En del har tolkat det som att valberedningen rensar ut alla kritiker. Men bland andra språkröret Maria Wetterstrand har kontrat med att ingen vet vad de nya som föreslås till styrelsen tycker om samarbetet. Ont om kritiker till samarbetet Men Ekot har föreslagit de nio nya ledamöter som hittills föreslagits och det är ont om kritiker till samarbetet bland de kritiker som hittills föreslagits. Tre av de nya ledamöter som föreslås tycker att samarbetet med regeringen kan fortsätta även om miljöpartiet inte får några ministerposter. Fyra anser sig inte kunna ta ställning ännu. En skulle helst byra samarbetet, Johanna Jormfeldt från Lungby. – Det är en väldigt svår avvägningsfråga. Men i hjärtat är jag kritisk till samarbetet och skulle önska en annan form. Skulle du säga att du lutar åt ett nej? – Ja, dels är det svårt att veta för allmänheten vilka frågor vi faktiskt samarbetar om. Det är det också så att det är många beslut som fattas i regeringen som det inte känns bra att stödja i alla sammanhang. Ytterligare en medlem är mycket tveksam men i grunden missnöjd med samarbetet, Soili Brunberg från Göteborg. – Man måste också få ut något , inte bara bli överkörd som man blivit i vissa frågor, säger Soili Brunberg.
Fredrik Furtenbach

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".