Kommunals avtal lockar inte fler till omsorgen

Under de kommande sju åren behöver drygt 200 000 personer rekryteras till jobb inom vård och omsorg. Men de löneökningarna som Kommunal fick igenom efter strejken räcker inte som morot för att locka unga till de jobben. Det säger flera kommunalråd som Ekot pratat med.
– Nej, det tror jag inte. Det är nog så att även framledes får vi höja lönerna. Men nu är det inte bara lönen det handlar om. Man måste skapa karriärmöjligheter, det vill säga kompetensutveckling och utbildningar, säger Tomas Nordström i Helsingborg. Personalbehovet ökar, men allt färre unga är intresserade av att jobba inom vård och omsorg. Gymnasiets omvårdnadsprogram har tappat en tredjedel av eleverna sedan mitten av nittiotalet. Ännu färre lockas av barn och fritidsprogrammet. De nya lönerna är alltså inte tillräckliga för att skapa det stora suget efter att bli vårdbiträde eller barnskötare, säger flera av kommunalråden vi talat med. Inte lönen utan jobbens betydelse ska locka Och det är inte lönen som lyfts fram när kommunerna prövar nya sätt för att locka till sig framtidens arbetskraft. Kommunförbundet ger ut nättidningen Soda, som ska locka unga till läsning om musik, mode och kommunala jobb. Tanken är att unga ska upptäcka hur mycket meningsfulla jobb det finns i kommunerna. Lars Ove Brander på Kommunförbundet, som varit med och startat tidningen, utgår nämligen från att det som ligger högst på de ungas lista över vad som är viktigast med jobbet, inte är lönen: – Det har väl viss betydelse, men jag tror nog att det här med innehåll i jobbet är sådant som drar mer, säger han. Därför tror han strejken kan ha underlättat den framtida rekryteringen. – Man har synliggjort betydelsen av det jobb som utgörs i kommunerna och att det är någonting som har betydelse för andra människor. Det blir rätt så stökigt när det inte funkar, det som man är van vid att det fungerar varje dag. Strejken synliggjorde låga löner Men Pernilla Sandenskog och Alicia Alkert, som precis valt samhällsprogrammet på gymnasiet, är inte så säkra på att uppmärksamheten kring jobben som strejkat för högre löner lockat så många fler att välja, till exempel omvårdnadsprogrammet på gymnasiet: – Då har ju ungdomarna fått veta att de tjänar ju inte mycket. Det kanske man inte visste innan, säger Alicia Alkert. – Det påverkar ju självklart negativt, att veta att ett program som man valt ger sjukskrivningar, att om 20 år så är det jag som ligger sjukskriven där och inte kan röra mig, säger Pernilla Sandenskog.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".