Optimism efter palestinsk-israeliskt toppmöte

Både israeler och palestinier ser gårdagskvällens möte mellan de båda premiärministrarna Ariel Sharon och Mahmud Abbas som ett steg framåt i de nya försöken att skapa fred. Det har skapat en förhoppningsfull stämning inför de båda parternas möte med USA:s president George Bush i nästa vecka.
Inga beslut om att på allvar sätta i gång en verklig fredprocess togs under gårdagskvällens möte mellan de båda premiärministrarna. Men både den israeliska och den palestinska sidan ser på fortsättningen i positiva termer. Israels Ariel Sharon lovade att dra tillbaka de israeliska trupperna från delar av Västbanken och Gazaremsan. Men förutsättningen är att palestinierna slår till mot eller åtminstone gör ett allvarligt försök att slå till mot de militanta grupperna som är ett hot mot säkerheten i Israel. Israel är också berett att lätta på de restriktioner som hindrar palestinierna från att passera gränsen mellan Israel och de ockuperade områdena och åter göra det möjligt för palestinier att jobba i Israel. Men på den palestinska sidan framhöll man återigen svårigheterna att komma tillrätta med terrorgrupperna så länge israelisk militär fortsätter sina väpnade aktioner i de palestinska områdena. Antyder vapenvila Samtidigt har den palestinske premiärministern Mahmud Abbas antytt att en vapenvila med terroristgruppen Hamas, som bland annat står bakom självmordsattacker som dödat omkring 300 israeler, är inom räckhåll. Frågan är om israelerna godkänner en vapenvila som ett acceptabelt steg för att gå vidare i fredsprocessen. För kravet från den israeliska sidan är att den palestinska myndigheten skall oskadliggöra de organisationer som har terror på sitt program. En vapenvila räcker alltså inte. Frågan är hur palestiniernas president Yassir Arafat reagerar på det som nu händer. Både israelerna och USA, som försöker driva fredsprocessen framåt, har hållit Yassir Arafat utanför samtalen. Både i sin formella ställning som president och med sin auktoritet bland palestinierna kan han sätta käppar i hjulet för en fredsprocess han inte kan acceptera.
Christer Fridén, Kairo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".