Laval-domen debatteras i EU

Idag, tisdag, debatterar Europaparlamentet konsekvenserna av flera uppmärksammade domar i EG-domstolen som begränsar fackets inflytande, bland annat domen i den så kallade Vaxholmskonflikten mellan Byggnads och det lettiska byggföretaget Laval.

Men trots farhågor så har det efter domen inte blivit någon lönedumpning på svensk arbetsmarknad.

– De har skrivit på avtal allihopa. Vi har inte haft några blockadvarsel förutom ett, säger Torbjörn Johansson på Byggnads.

Det har inte blivit någon anstormning av utländska företag som dumpat lönerna i Sverige efter EG-domstolens dom som kom i december förra året. Byggnads har idag avtal med 382 utländska företag med egna anställda. Samma besked ger även andra fackförbund som Ekot talat med.

Regina Purva som var det lettiska byggföretaget Lavals taleskvinna under Vaxholmskonflikten och som fortfarande är verksam i Sverige, bekräftar den här bilden.

– Vi har avtal med facket. Vi har anställda i Lettland och hyr in arbetskraft. Jag ser inga problem alls, säger hon.

Men trots att EG-domstolens dom i Vaxholmsmålet inte lett till lönedumpning, i alla fall inte ännu, så kräver både LO och socialdemokraterna nu ändringar i EU:s lagstiftning, i det så kallade utstationeringsdirektivet, den lag som reglerar villkoren för de anställda när ett företag etablerar sig tillfälligt i ett annat medlemsland.

Socialdemokraternas europaparlamentariker Jan Andersson fick i september med sig Europaparlamentets arbetsmarknadsutskott på den linjen. Hans rapport antogs där med 38 röster mot 0. Idag, tisdag, ska rapporten debatteras i plenum i Strasbourg och på torsdag väntas beslut.

– Vi måste skriva in likabehandling som den normala principen så att en lett och en polack ska behandlas precis som en svensk och en tysk, säger Jan Andersson.

Men Sveriges arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin varnar för att riva upp EU:s så kallade utstationeringsdirektiv.

– Då är det hela havet stormar. Risken är överhängande att det landar i precis det motsatta. Alltså att vi får ett direktiv som ytterligare beskär parternas möjligheter att sluta kollektivavtal i Sverige. Det vore oerhört olyckligt. Jag tycker man spelar med den svenska modellen när man kräver det, säger Sven Otto Littorin.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista