Laxodling i norska Tosviken. Arkivfoto: Caroline Tibell/Scanpix.

Norsk fisk i Sverige paketeras i Asien

Fisk som odlas i Norge, eller fiskas i Barents hav i Nordostatlanten skickas ofta till Kina och Thailand för att paketeras innan den hamnar i svenska butiksdiskar. Men få konsumenter känner till det eftersom texten på förpackningarna är minimal.

Mycket av den lax och regnbågslax som är odlad nästgårds i vårt västra grannland Norge, skickas sedan till andra sidan jordklotet till Thailand där den fileas och paketeras och sedan skickas den tillbaka samma väg, en resa på totalt över 1 600 mil fågelvägen.

En stor del av den torsk som fångas i Barents hav skickas på samma sätt till Kina, innan den hamnar i svenska butiksdiskar.

Sveriges Radio har varit ute i 155 butiker runt om i landet och i 110 butiker från alla butikskedjor hittade vi lax eller regnbåge som paketerats i Thailand.

De flesta handlare vi talat med är lika okunniga om detta som konsumenterna.

– Det känns lite märkligt att norsk lax är packad i Thailand, säger Mathias Karlsson, butikschef på Willys i Katrineholm.

Känner du att du kan stå för det egentligen?

– Nej.

Findus är en av de leverantörer som skickar sin fisk med båt till andra sidan jordklotet.

– Mentalt förstår jag att det är väldigt svårt att ta in, men transporten går med stora containerfartyg och vi har fått gjort beräkningar på miljöeffekten och det visar sig att tack vare det högre utbytet så kompenseras den längre transporten så att det blir miljöneutralt, säger Inger Larsson som är fiskeansvarig på Findus Sverige.

Men Svante Axelsson generalsekreterare i Svenska naturskyddsföreningen är starkt kritisk till de långväga transporterna.

– Det är ju lite chockartat att höra att man håller på och transporterar runt mat på klotet på det här sättet. När vi samtidigt har en klimatdebatt som innebär att vi måste minska utsläppen av koldioxid dramatiskt, säger Svante Axelsson.

Per Thyrén, SR Sörmland
per.thyren@sr.se
Peter Jernberg, SR Jönköping
peter.jernberg@sr.se
 Samarbete med SR:s lokala kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista