Lena Olsson är kritisk till lagen som föreslås.

Ny avlyssningslag i skuggan av FRA

Riksdagen kan redan under onsdagen rösta igenom en ny lag som kommer att göra det lättare för Säpo att avlyssna telefoner och läsa e-post. Regeringen vill permanenta 1952 års tvångsmedelslag och dessutom lägga till tre brott, vilket gör att fler svenskar nu riskerar att bli avlyssnade.

Lena Olsson representerar vänsterpartiet och är rädd för att det återigen blir fråga om politisk åsiktsregistrering.

– Jag är väldigt rädd att det här leder till ytterligare en åsiktsregistrering av människor. Det är vår stora rädsla. Man kan ju nämna öststaterna och Sovjet till exempel som väldigt stor kritik men jag tycker att vi är på väg dit själva och bevisligen så råkar människor väldigt illa ut, säger hon.

1952 års tvångsmedelslag kom till för att Säpo lättare skulle kunna avslöja spioner från det forna östblocket och har använts flitigt för att bland annat avlyssna vänstersympatisörer, miljörörelsen, anarkister och högerextrema grupper.

Lagen var tänkt att vara tillfällig men har förlängts gång på gång. Nu vill regeringen att lagen ska införas på försök i fyra år och dessutom kommer lagens tillämpningsområde utvidgas till att omfatta ytterligare tre brott, där en åklagare kan besluta om avlyssning utan att först vänta på tillstånd från en domstol.

Det gäller brott mot medborgerlig frihet, som kan vara att en politisk gruppering planerar att störa till exempel ett av Sverigedemokraternas möten, brott enligt lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet, det vill säga finansiering av terrorverksamhet. Det tredje brottet är företagsspioneri, om det finns anledning att anta att det har begåtts på uppdrag av eller understötts av en främmande makt.

Samtliga lagförslag föreslås träda i kraft den 1 januari 2009 och föreslås gälla till och med utgången av 2012. Den nya lagen stöds av både allianspartierna och socialdemokraterna. Däremot har en vänsterpartist och en miljöpartist reserverat sig i justitieutskottet.

Redan under onsdagen ska riksdagen fatta beslut i frågan och i likhet med FRA-lagen kan den personliga integriteten komma i kläm, menar vänsterpartiets Lena Olsson.

Ulrika Karlsson, moderat ledamot i justitieutskottet, håller med om att lagen handlar om integriteten.

– Den här lagen, precis som alla andra lagar handlar om övervakning, är en inskränkning i den enskildes integritet. Vi får göra en avvägning när vi tycker att integritetsinskränkningen uppväger att inskränkningen är värd att göra, säger Ulrika Karlsson.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista