Hungerkatastrof i oroligt Zimbabwe

Samtalen om en lösning på krisen i Zimbabwe, som skulle hållas i Swaziland, har skjutits upp till nästa vecka, eftersom den blivande premiärministern Morgan Tsvangirai, inte fick tillräckliga resehandlingar för att lämna Zimbabwe. Samtidigt pågår en hungerkatastrof i landet.

Röda Korset var först att komma igång med nödhjälp till de allra mest utsatta, sedan den zimbabwiska regeringen tidigare i år hävt stoppet för hjälporganisationer.

– Det vi gör sedan i september är försörjer 260 000 människor i en period där vi talar om 4 miljoner som är i akut behov av livsmedelsstöd. Så det är en för stor uppgift för oss nu att ta detta på våra egna axlar rakt upp och ned, säger Peter Lundberg som är Internationella Röda korsets landrepresentant i Zimbabwe.

Det är de allra mest utsatta, de hiv- och aidssjuka som sen en månad tillbaka får Röda korsets matpaket. 100 000 får också hjälp med utsäde och gödning, med förhoppningen om att nästa års skörd ska bli bättre.

Zimbabwe som en gång i tiden var en jordbruksnation med export till grannländerna, kan inte längre försörja sin egen befolkning. Årets skörd var knappt hälften av vad landet behöver, på grund av såväl torka som översvämningar. Värst är situationen nu i låglänta delar, framför allt i söder, där har Peter Lundberg sett många desperata människor.

– De samlar bär eller de går på de större jordbrukens och helt enkelt plockar majskorn. Det har jag sett vid flera tillfällen. Och det visar ju egentligen på hur svår situationen är när människor bokstavligen plockar frön eller vad man hitta i naturen.

Att de politiska förhandlingarna om bildandet av en samlingsregering har kört fast gör knappast situationen bättre för landets befolkning. Och fortfarande tar polisen i med hårdhandskarna mot politiska protester.

I slutet av förra veckan samlades kvinnoorganisationen Woza till en fredlig demonstration mot hungerkrisen i landets andra stad Bulawayo. Men nio personer greps och andra misshandlades av polisens batonger. Två personer är fortfarande i häkte.

”Människor dör av hunger medan politikerna pratar och mötena kostar pengar som behövs till mat”, säger Woza som kräver att processen med att bilda en ny regering påskyndas.

Röda korsets hjälpsändningar kommer att pågå i nio månader, men vad som händer därefter är ovisst.

– Vi vet att situationen med all sannolikhet kommer att bli värre även innan det här årets slut och en bra bit in på nästa år. Sedan får vi se vad skördefallet blir 2009, säger Peter Lundberg.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista