Microsoft i miljarduppgörelse

I natt blev en av de mest ofattande uppgörelserna i amerikansk företagshistoria klar. Programvarujätten och världens högst värderade företag - Microsoft- har gått med på att betala motsvarande nästan sex miljarder kronor till medieföretaget AOL Time Warner.
Bakgrunden är anklagelser mot Microsoft för att med oschyssta affärsmetoder hindrat den så kallade webbläsaren - Netscape - som ägs av AOL från att konkurrera på samma villkor som Microsofts egen webbläsare Internet Explorer. En federal domstol har tidigare slagit fast att Microsoft i flera fall har utnyttjat sin monopolställning och uppgörelsen är ett resultat av det domstolsbeslutet. Men det tog nästan 16 månader av hårda förhandlingar innan den omfattande uppgörelsen på 750 miljoner dollar blev klar, den innebär också bland annat AOL ska få större tillgång till det operativsystem Windows som Microsoft använder sig av - MEN efter den bittra striden så talar nu företagen istället om samarbete. De tidigare rivalerna ska enligt överenskommelsen framöver till exempel samarbeta när det gäller att utveckla internetbaserade medier och tillsammans försöka hitta bättre metoder för att stoppa piratkopiering via nätet av filmer och musik. Men för Microsoft , som har intagit en mer kompromissvillig attityd de senaste två åren, återstår ändå flera andra rättsprocesser - bland annat mot en av de hårdaste konkurrenterna - Sun Microsystems - dessutom undersöker EU datajättens konkurrensmetoder. Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".