Ben Bernanke är inte främmande för fler åtgärder.

Nytt stimulanspaket övervägs i USA

Myndigheterna i USA överväger att sätta in ytterligare ett stimulanspaket för sin ekonomi. Det beskedet fick på måndagen också New Yorkbörsen att stiga starkt.

Centralbankschefen Ben Bernanke var den som var först ute. Han framträdde i kongressen och kom då med ett lätt inlindat uttalande med innebörden att myndigheterna är beredda att satsa ytterligare pengar för att stimulera ekonomin.

Kort därefter kom Vita Huset och sa att president Bush också är öppen för ett stimulanspaket.

Uttalandena fick snabbt börsen att reagera positivt och Dow Jones steg under måndagen med 4,7 procent, ungefär lika mycket som börsen gick upp förra veckan men då efter oerhörda svängningar.

Det har också varit en fortsatt gradvis förbättring av läget på lånemarknaden och bankernas internränta har gått ner aningen.

Bernanke sa att den amerikanska ekonomin kommer att vara svag under flera kvartal vilket kan göra det nödvändigt med en extra stimulansinjektion. I varje fall i delar av USA har ekonomin nu halkat ner i recession. Bernanke sa inget konkret om i vilka åtgärder som kan komma på fråga.

I våras gick myndigheterna ut med ett stimulanspaket på runt 150 miljarder dollar i form av checkar som var tänkta att användas till konsumtion. Men paketet anses inte ha haft någon större expansiv effekt.

Demokraterna i Kongressen har länge förespråkat ytterligare ett paket och Federal Reserve och Vita Huset ställer sig nu alltså inte avvisande. Demokraterna vill bland annat ha satsningar på infrastrukturprojekt, förbättringar i arbetslöshetsstödet och matkuponger.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista