Osäker arbetsmarknad för studenter

Nu i dagarna tar över 70 000 gymnasieungdomar studenten och många går en osäker framtid på arbetsmarknaden till mötes. Arbetslösheten ökar och AMS räknar med att det tar längre tid för ungdomar att hitta ett jobb nu än tidigare år.
Den ljusnande framtid är vår, sjunger studenterna. Men kanske är det tid att byta ut den gamla studentsången. För bland de över 70 000 studenter som lämnar gymnasieskolan nu i dagarna går många en betydligt osäkrare framtid till mötes. Larmrapport avlöser larmrapport om hur allvarligt det ekonomiska läget är. På Arbetsmarknadsstyrelsen AMS, räknar man med att det kommer att ta längre tid för de som tar studenten idag att hitta ett jobb än tidigare år. – De kommer ut under en period då arbetsmarknaden har försämrats om man jämför med året innan. Det tar alltid längre tid att få ett jobb om man kommer ut under en period där arbetsmarknaden är kärvare, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS. – Man får söka mer och man kanske får söka över hela landet. Man får också kanske vara beredd på att få en längre tids arbetslöshet, säger Tord Strannefors. Nu är i och för sig inte allt nattsvart. Tvärtom så har ungdomarna klarat sig bättre från arbetslöshet i den här lågkonjunturen än i de tidigare. Men kanske är det inte arbetslöshet man tänker på en dag som denna, som Hanna som firar studenten i Stockholm. – Nu ska jag jobba i ett år och sedan ska jag börja plugga på universitet. Jag ser mycket ljust på framtiden, säger Hanna.
Therese Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".