Venezuela på väg ut ur förtroendekrisen

I Venezuela undertecknade regeringen och oppositionen på torsdagen ett avtal för att minska motsättningarna i landet. Det är det första konkreta resultatet av de förhandlingar som pågått sen november förra året. Men inom oppositionen är meningarna delade huruvida avtalet verkligen är en framgång eller ett bakslag.
Det krävdes sju månader av förhandlingar, åtföljda av dussintals demonstrationer under vilka sju människor mist livet och därtill en över två månader lång strejk som hotade att föra Venezuela till ruinens brant. Det här var sannerligen ett avtal som satt långt inne. Man kan fråga sig varför. Inget nytt i avtalet Avtalet rymmer ingenting nytt vad gäller det som varit den centrala frågan under alla månader av mobiliseringar, det vill säga kravet på en folkomröstning om president Hugo Chavez vara eller inte vara. Istället innebär avtalet helt enkelt att det författningen säger om en folkomröstning nu också accepteras av oppositionen. Det vill säga att det efter halva mandattiden, vilket i Hugo Chavez fall är i augusti, kan hållas en bindande folkomröstning om presidenten ska sitta kvar eller avgå. Men först måste dom som vill ha en folkomröstning samla in ett par miljoner namn bakom kravet, därefter ska valmyndigheten fatta det slutliga beslutet. Så ännu kvarstår mycket innan någon folkomröstning blir av, om den nu alls blir av. Steg framåt Men även om många inom oppositionen är besvikna eftersom det är regeringens linje man nu accepterar innebär ändå avtalet ett viktigt steg framåt för att lösa upp den fastlåsta polarisering som rått i Venezuela det senaste året. Parterna förbinder sig att respektera lagar och institutioner, man lovar att sluta med det krigiska språkbruket och att bara använda fredliga metoder. Den kanske viktigaste punkten, men också svåraste att genomföra, är att beslutet att avväpna alla civila. Avtalet igår är knappast en lösning på krisen i Venezuela, men det är ändå ett viktigt steg för att kunna lyfta ut krisen från det slagfält av blind känslosamhet och irrationalitet där den hittills har frodats och in på mer rationella och institutionella banor där det finns betydligt större möjligheter att hitta lösningar på dom konkreta problemen.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".