Israel stoppar resa till konferens i Gaza

Israel kommer att neka inresa till Gaza för deltagarna i en stor internationell konferens om mental hälsa som ska hållas om en vecka. Konferensen, som kallats ”Belägring och psykisk hälsa”, arrangeras av Gazas center för mental hälsa - en institution som sedan många år får svenskt bistånd.

Konferensen har planerats i ett år. 120 deltagare från hela världen skulle samlas i isolerade Gaza - psykiatriker och forskare från amerikanska och europeiska universitet, världshälsoorganisationen WHO, och FN.

Syftet med konferensen är ett akademiskt och vetenskapligt utbyte av erfarenheter för att studera de psykiska effekterna av Gazas isolering.

Det är redan välkänt att mycket få människor får tillstånd att lämna Gaza, som brukar kallas världens största utomhusfängelse. Israel tillåter utresa från Gaza endast i undantagsfall och då krävs ofta påtryckningar av till exempel europeiska ministrar. Till exempel ser det inte ut som om huvudrollsinnehavaren i den svenska dokumentärfilmen ”Unge Freud i Gaza” kommer att få utresetillstånd inför filmpremiären i Stockholm 7 november.

Men att Isarel skulle vägra 120 akademiker inresa kom som en bitter överraskning för konferensens arrangörer. ”Kan man tänka sig en bättre illustration av effekterna av Gazas belägring?”, sa en av arrangörerna ironiskt på telefon från Gaza.

Gazas center för mental hälsa har under två decennier studerat effekterna på Gazas befolkning av ockupation, krig, våld, belägring, intifada och inbördesstrider. Framförallt har man studerat hur barnen hanterar situationen.

Centret har också ett omfattande behandlingsprogram för traumatiserade barn och kvinnor och det brukar uppmärksammas internationellt när till exempel reportrar jagar något positivt att rapportera om från eländets Gaza.

Den planerade konferensen kommer att äga rum ändå, via videolänk mellan Gazadeltagarna som inte kommer och de internationella forskarna som inte kommer in. ”De kan stänga in oss fysiskt, men de kan inte belägra våra hjärnor”, säger arrangörerna i ett pressmedelande.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".