Huvudkontoret i Oslo. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix.

Norsk bank misstänks lugnat storkunder

Flera banker, bland dem några svenska, som har köpt statsobligationer av den norska storbanken DnB NOR överväger att stämma banken. Det norska Kredittilsynet utreder om DnB NOR gjort sig skyldig till insideraffärer då man sålde obligationerna. Det kommer också uppgifter om att banken informerade kunder om det norska krispaketet innan det hade presenterats av regeringen.

Det var flera stora kunder till DnB NOR som blev oroliga för sina pengar och funderade på att flytta dem när den globala finanskrisen fick bankens aktier tt rasa. Men då kom lugnande besked från bankledningen som sa sig ha goda kontakter uppåt och visste att ett räddningspaket var på gång. Och mycket riktigt, efter ungefär en vecka presenterades det norska räddningspaketet på omkring 350 miljarder norska kronor.

På måndagen avslöjades att banken dagarna innan krispaketet presenterades sålde statsobligationer för över två miljarder norska kronor till andra banker. När paketet sedan blev offentligt föll obligationerna i värde och DnB NOR tjänade åtskilliga miljoner på affären. Uppskattningarna hamnar på mellan 26 och 80 miljoner.

Den norska övervakningsmyndigheten Kredittilsynet har nu inlett en utredning om DnB NOR har utnyttjat förtrolig information och därmed gjort sig skyldig till insideraffärer.

Dessutom figurerar sms-meddelanden som har skickats mellan DnB NORs chef Rune Bjerke och Norges statsminister Jens Stoltenberg om räddningspaketet som nu kritiseras av andra banker för att det är avpassat för just DnB NOR.

I samband med att behandlingen av krispaketet inleds i Stortingets finansutskott i dag, tisdag, föreslår ledaren för det populistiska oppositionspartiet Fremskrittspartiet Siv Jensen också stopp för bonusar till bankchefer i Norge. Förra året kunde just DnB NOR-chefen Rune Bjerke kvittera ut en och en kvarts miljon norska bonuskronor.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".