Klyftorna växer mellan fattiga och rika

Gapet mellan de rika och de fattiga har ökat i de flesta industrialiserade länder under de senaste 20 åren och särskilt fort har skillnaderna vuxit under 2000-talet. Det visar en granskning, som den internationella samarbetsorganisationen OECD gjort.

Det är barn och ungdomar och också lågutbildade arbetare, som är de stora förlorarna ekonomiskt i dag. Att unga är fattiga är betydligt vanligare än för den genomsnittliga befolkningen i världens mäktigaste länder.

De unga tycks till och med ha en svagare ekonomisk sits än ensamstående föräldrar, enligt OECD.

Pengaströmmarna flyter inte bara alltmer till rika i stället för fattiga utan också alltmer till äldre i stället för ungdomar. De som är kring pensionsåldern har överlag haft de största inkomstökningarna och fattigdom bland pensionärer har minskat.

Samarbetsorganisationen OECD menar att starten i livet lägger grunden för fortsättningen och manar därför medlemsregeringarna att uppmärksamma ungdomarna betydligt mer.

Mexiko, Turkiet och USA har de största inkomstskillnaderna och mest fattigdom bland de 30 undersökta länderna, medan klyftan vidgats snabbast i Tyskland de senaste åren.

Här i Frankrike ska ojämlikheten ha minskat, men ändå inte nått Danmarks eller Sveriges nivå.

OECD varnar inte för social oro, så stora är inte klyftorna, men lågutbildade arbetare möter allt större problem i dag att hitta jobb, vilket är oroande.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista