Mäklarbarometern bygger på en enkät med 200 fastighetsmäklare. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Finanskrisen knäckte bostadsmarknaden

Finanskrisen knäckte bostadsmarknaden under årets tredje kvartal. Det visar bolåneinstitutet SBAB:s mäklarbarometer. Nästan nio av tio mäklare bedömer att bostadsrättspriserna gått ner.

– Det är ju en dramatisk ökning av de som ser att finanskrisen har haft en betydande negativ påverkan på bostadsmarknaden. Det är nästan alla som tycker att den har haft en effekt, och det är ungefär tre fjärdedelar som säger att den har haft en stor effekt, säger Tomas Pousette, chefekonom på SBAB.

Det här är den 15:e mäklarbarometern som SBAB gör, sedan starten för tre år sedan. Den bygger på en enkät med 200 fastighetsmäklare i de tre storstäderna. 

Mäklarna ger inga exakta prisuppgifter utan gör bedömningar om hur prisutvecklingen varit. Och aldrig tidigare har mäklarna varit så pessimistiska som de är den här gången. 

Mest påverkas bostadsrättspriserna av finanskrisen. 87 procent anger att priserna har minskat under det tredje kvartalet i år. I Stockholm är det 92 procent som ser en nedgång. Och här är det fyra av tio mäklare som ser en kraftig nedgång, vilket motsvarar minst minus tolv procent på årsbasis.

Det är prisfall även i Storgöteborg och Stormalmö, men nedgången är mindre än i Stockholm.

Det blir ingen ljusning under årets fjärde kvartal, enligt mäklarbarometern. Men SBAB:s Tomas Pousette säger att det skulle kunna vända om ett eller två kvartal, men då måste finanskrisen lösas upp och de rörliga boräntorna måste gå ner.

Det finns dock en grupp som tjänar på läget på bostadsmarknaden i dag.

– För nya köpare som vill komma in på marknaden så är det klart att det är ett bättre läge. Men för dem som har köpt ganska nyligen så är det klart att det är bekymmersamt och för alla som ser värdet på sina bostäder gå ner är det ju inte särskilt uppmuntrande, säger Tomas Pousette.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista