Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Britter kräver svar om motiv till Irakkriget

Hur kunde den brittiska regeringen före Irakkriget hävda att Iraks massförstörelsevapen var ett omdelebart hot? Den frågan vill alltfler i Storbritannien ha svar på. Kravet på en utredning växer, men premiärminister Tony Blair tillbakavisar med hetta anklagelser om att regeringen skulle vinklat underrättelseinformation för att rättfärdiga ett krig inför en skeptisk opinion.
Tanken att vi skulle ha tillåtit eller till och med tvingat våra underrättelsetjänster att uppfinna bevis om Irak är absurd, sade Blair, som just nu är i Polen, ett av de få europeiska länder som stödde det brittisk-amerikanska irakkriget. Bevisen fanns och jag har inga tvivel om sanningshalten i dem sade Blair. Men, medan Blair är borta, rasar debatten här om de biologiska och kemiska vapen som ingen har kunnat hitta ännu i Irak efter kriget, men som regeringen, på basen av underrättelseinformation, före kriget hävdade utgjorde ett omedelbart hot. Medan alltfler parlamentsledmöter kräver en officiell utredning verkar regeringen och de brittiska underrättelsetjänsterna nu börja skylla på varandra. Flera tidningar idag citerar högt uppsatta källor inom underrättelsetjänsterna, som hävdar att deras uppgifter om Irak skrevs om och skruvades till av politikerna i syfte att rättfärdiga kriget. I andra tidningar citeras lika anonyma källor i regeringen, som säger att allt regeringen sa före kriget om Iraks vapeninnehav var grundat på material från underrättelsetjänsterna, och att det är de som bär ansvaret för den brittiska regeringens kompromisslösa Irakpolitik. Oavsett vem som lägger skulden på vem kommer frågan om massförstörelsevapnen inte att försvinna här och Blair kommer att stå inför svåra frågor i parlamentet nästa vecka.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".