Adoptivbarn kan ha skadats av giftmjölk

Amerikanska barnläkare uppmanar adoptivföräldrar med barn från Kina att hälsoundersöka barnen, med tanke på risken att de fått i sig modersmjölksersättning med melamin. I Sverige har Socialstyrelsen övervägt frågan, men beslutat att inte gå ut med en allmän rekommendation.

– För närvarande har vi inte för avsikt att gå ut med någon allmän uppmaning till föräldrar som har adoptivbarn från Kina att de ska låta sig hälsoundersökas. Det här är alltid en avvägning men vi bedömer att det skulle kunna orsaka väldigt mycket oro, säger Gunilla Hulth-Backlund chef för hälso- och sjukvårdsavdelningen på Socialstyrelsen.

I USA har tre adoptivbarn nyligen fått diagnosen njursten efter att de som spädbarn i Kina druckit modersmjölksersättning förgiftad med melamin. Och den amerikanska barnläkarföreningen uppmanar nu alla föräldrar med adoptivbarn från Kina, födda 2005 och senare, att hälsoundersöka barnen.

I Sverige finns det ungefär 1 200 barn från Kina som är födda under den perioden. Men Socialstyrelsen anser alltså att det skulle väcka för mycket oro att rekommendera en undersökning av alla de barnen.

Men om föräldrarna är oroliga ska de förstås göra en undersökning, säger Gunilla Backlund på Socialstyrelsen.

– Är man orolig förälder och har ett adoptivbarn från Kina där man misstänker att barnet blivit uppfött på mjölersättningsprodukter så ska man naturligvtis uppsöka sin närmaste vårdcentral eller annan vårdinrättning för att låta sig undersökas. Vid höga doser kan melanin orsaka njursten, man kan få kristallbildningar i njurar och i urinvägar. Njursten kan täppa till och orsaka inflammationer i uringångarna.

– Man får vara observant och uppstår några sådana symptom ska man uppsöka hälso- och sjukvården.

Vad är skillnaden, mellan rådet att man ska uppsöka sjukvård om man är orolig och en allmän rekommendation?

– Om vi går ut med en allmän rekommendation, som med pressmeddelande, blir det oftast väldigt stort och man väcker ofta mycket oro. När man väger det ena mot det andra har vi i nuläget fastnat för att vi inte går ut med en sådan allmän uppmaning, säger Gunilla Backlund.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista