LO-basen avvisar Kommunalkritik

Kommunals ordförande Ylva Thörn är kritisk till att flera LO-förbund öppet gått ut och kritiserat Kommunals avtalskrav. En av kritikerna var LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin som sa till Sveriges Radio att Kommunals krav på 5,5 procent var för högt. Men Wanja Lundby Wedin anser att hon inte underminerade Kommunals krav.
– Jag tror att det var viktigt att jag gick ut just därför att det blivit en debatt bland andra LO-förbund, att 5,5 procent var alldeles för mycket. Vad jag ville var att få stopp på den diskussionen. Men diskussionen inom LO har inte tagit slut. Tvärtom så är det flera LO-förbund som nu öppet kritiserar varandra. Handels Ninel Jansson sa igår, att Kommunal inte skulle ha mer pengar. Ett uttalande Wanja Lundby Wedin kallar märkligt. Nu gäller det att hålla ihop LO. Wanja Lundby Wedin vet att hon måste ena förbunden. Hon säger att inför nästa avtalsrörelse är det viktigt att man håller ihop utåt och att man inte tar strid om procentsatser. – Då är det allt olyckligt när man signalerar oenighet utåt. Hur ska du hålla ihop LO? – Jag känner ingen oro för att jag inte klarar av att hålla ihop LO. Men det är viktigt att vi internt för en diskussion om vad som hände under den här konflikten. Hur vi kan se till att vi i framtiden förmår att agera mer enat utåt och inte fastna i onödiga diskussioner om en nivå på krav. Men vad Kommunals avtal betyder för den kommande avtalsrörelsen för övriga LO-förbund det vill hon inte prata om, än. – Det är för tidigt att säga nu. Vi ska analysera det här avtalet och vi ska ta en ordentlig diskussion om vad det var som hände under konflikten så vi kan gå vidare i en bra samordning inför nästa avtalsrörelse. Då ska vi ta ställningen till det, inte nu. Kommer vi att se nya krav på nivån 5,5 procent? – Det är väldigt svårt att säga, men jag tror inte vi kommer att hamna på de nivåerna.
Therese Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".