Den borgerliga alliansen visade en enad fasad under mötet i Varberg. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Alliansen satsar på gemensam plattform

De fyra borgerliga partiledarna presenterade på tisdagen planerna för sitt samarbete fram till valet 2010. Efter ett knappt dygns förhandlingar i Varberg är de stora linjerna i samarbetet klara, men mycket återstår före nästa riksdagsval.

– Vi har här i Varberg enats om att tillsätta ett tiotal reformarbetsgrupper, men vi kommer inte att tillsätta dem direkt utan i augusti nästa år, säger moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt.

De fyra borgerliga partierna tillsätter alltså precis som i valrörelsen 2006 ett antal arbetsgrupper. Hur många och inom vilka områden är fortfarande en öppen fråga, men Fredrik Reinfeldt nämner bland annat jobben, välfärden, rättsfrågorna och klimatet.

De senaste opinionsmätningarna visar på framgång för moderaterna, men inte för de övriga borgerliga partierna. Enligt folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund är det ingen risk för partiet att samarbeta i valrörelsen 2010.

– Vi tror att summan av det som alliansen gemensamt kan åstadkomma är större än summan av vad de fyra partierna var för sig kan åstadkomma, säger han.

Partierna bildar också en ekonomisk framtidsgrupp med finansmister Anders Borg som ordförande och ekonomiska politiker från de övriga partierna. Deras arbete ska presenteras våren 2010.

De borgerliga partierna tänker sig en bred genomgång av vilka frågor de ska satsa på. Det ska ske på internet med egen hemsida, men även allianskontor ska öppnas i de tre storstäderna.

De olika partierna ska tillfrågas, men också allmänheten ska kunna komma med förslag.

– När vi ska ta fram den här valplattformen har vi tänkt arbeta lite mer öppet och inkluderade än man traditionellt gör i ett sådant här samarbete. Vi har naturligtvis tänkt engagera alla våra partier i något som vi kallar samtal med Sverige, men vi bjuder också in människor utanför våra partiorganisationer, säger centerledaren och näringsministern Maud Olofsson.

– Vi hoppas att vi med det här visar att vi är en regeringen för hela landet. Vi tycker att det är viktigt att svenska folket kan vara med och diskutera vad det är för frågor som vi behöver lösa de kommande fyra åren och längre framöver, säger Maud Olofsson. 

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista