Många EU-länder vill ha ett totalförbud mot säljakt.

Sverige vill stoppa EU-förbud mot säljakt

EU-länderna arbetar på ett förslag att förbjuda handel med sälprodukter för att stoppa oetisk säljakt. Många EU-länder vill ha ett totalförbud men Sverige är emot, säger miljöminister Andreas Carlgren.

– Vi ska ha tuffa åtgärder mot den här typen av kommersiell säljakt med mycket brutala metoder, men det får inte hindra att man har en småskalig skyddsjakt för att skydda fisket i Sverige, säger Andreas Carlgren.

EU-länderna vill göra det olönsamt att handla med kött och skinn från sälar för att på så sätt motverka säljakt med grymma metoder som att klubba ihjäl sälarna. Förbudet är i praktiken ett importstopp för sälprodukter från Kanada, där det varje år dödas 300 000 sälar i kommersiellt syfte.

Enligt ett förslag som diskuterats på EU:s miljöministermöte i Luxemburg ska bara inuiter få sälja sina traditionella sälprodukter på EU:s inre marknad. Andra som vill sälja sälprodukter ska bara i undantagsfall kunna få dispens.

Flera EU-länder tycker det här är jättebra och vill till och med gå längre, genom att ta bort möjligheten att ge dispens.

Den svenska regeringen befarar att det här skulle sätta stopp för skyddsjakten på säl i Sverige, men det är bara Finland och Estland som håller med Sverige.

Beslut ska tas senare i år och Sverige hoppas fortfarande kunna övertyga de andra EU-länderna om att det är vettigt att få behålla den svenska skyddsjakten.

Men miljöminister Carlgren är inte helt bekväm med att Sverige nu framstår som den medlem som är emot när EU vill stoppa grym sälslakt.

– Jag tror att det är en del som går på en enkel propaganda och just det tänker jag varna för. Det är mer djurskydd och mer hänsynstagande till sälarna i det sätt att tänka som Sverige har än att nu bunta ihop kanadensisk kommersiell storjakt med småskaligt skydd för fisket som vi tillämpar i Sverige, säger Carlgren.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista