En del av beslaget. Foto: Polismyndigheten i Gävleborg /Scanpix.

Stor dopningshärva avslöjad i Sverige

En av de största dopningshärvorna hittills i Sverige har avslöjats av polisen i Malmö och Gävle. 45 personer över hela landet greps på tisdagen av polisen.

– Det är ett av de största tillslagen i Sverige och ett av de största personella tillslagen som gjorts nationellt, säger kriminalinspektör Per Eskil Hallberg, utredare vid Malmöpolisens narkotikarotel.

Det var i augusti som narkotikaspanare i Malmö grep en man i 20-årsåldern, som tillhör bodybuildingeliten i Sverige. Han hade då tagit emot en sändning med anabola steroider från Östeuropa, som skickats till Sverige via London och Danmark. Paketet innehöll 5 000 ampuller som i utspädd form värderas till över 12 miljoner kronor.

Malmöbon betraktas som huvudman i härvan och gripandet ledde till en 51-årig man i Gävle där man kunde beslagta ett stort kundregister.

Enligt polisen har Malmöbon bara i år tagit emot flera stora sändningar av steroider som sedan distribuerats till resten av landet.

– Det vi kan konstatera är att det är enorma belopp som de här personerna rör sig med och de flesta av dem är inte i aktivt arbete utan är sjukskrivna eller är förtidspensionärer, säger Per Eskil Hallberg.

Enligt Malmöpolisen sker handeln med tillväxthormoner helt öppet på internet, men på speciella chattsidor och forum där man måste vara medlem för att ha tillträde och det har gjort ärendet svårutrett. Tillsammans med Rikskriminalpolisen har polisen i Malmö och Gävle under två månader analyserat kundregistret och identifierat 45 personer från Arvidsjaur i norr till Skurup i söder.

– Det är vanliga personer. De flesta går på gym tror vi, och de flesta är inte med i brottsregistret, så det är nog för många av dem första gången de är hos polisen, säger Per Eskil Hallberg.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista