Klicka för grafik

"Diskutabelt med fabrik på Västbanken"

Det svenska företaget Assa Abloy har i åtta år ägt en fabrik som ligger på ockuperad mark på Västbanken. Något utrikesminister Carl Bildt tycker är diskutabelt.

– Man har tydligen övertagit ett företag som sedan 16 år tillbaka haft den här fabriken, och det kan man ju diskutera. Rättsläget är väl inte alldeles klart i sådana här fall, men nu ska företaget pröva detta och det tycker jag är bra, säger Carl Bildt.

Tycker du att de bör flytta fabriken?

– Det är inte jag som ska flytta fabriken, men det är klart att man bör ha mycket stor försiktighet när man ägnar sig åt sådant här på vad som är ockuperat område.

Är det här ett brott mot folkrätten?

– Folkrätten binder ju bara stater, så per definition är det bara stater som kan åstadkomma klara folkrättsbrott. Så rättsläget är inte alldeles klart, men det är inte det som är frågan här, utan det är frågan om att det här är ett ockuperat område och då ska man ha en mycket stor försiktighet med all verksamhet man driver där, så att det inte uppfattas som att man är den del av en ockupationsmyndighet, en ockupationsmakt eller ett ockupationsförhållande.

Fabriken ägs av Gustav Douglas som är en partikamrat till dig, vad säger du om det?

– Han är styrelseordförande och en av ägarna, men han äger inte hela fabriken så vitt jag har förstått. Jag är alldeles övertygad om att han kommer att fundera på detta och det ska tydligen företaget göra nu också.

Är det lite pinsamt att det är en moderat som har en fabrik på ett ockuperat område?

– Nej, det är inte mer pinsamt om det är en moderat än om det är en folkpartist eller en vänsterpartist, rättsläget och det politiska läget är ju identiska i alla fall.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista