V närmar sig s och mp för samarbete

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har närmat sig varandra. Det skedde efter ett möte på måndagen mellan socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och vänsterpartiets partiledare Lars Ohly.

– Vi har fått signaler om att man inte alls har den bergfasta åsikt som man till exempel beskrev i sin budgetmotion. Att man var emot överskottsmålen, utgiftstak som konstruktion och en oberoende riksbank, säger Thomas Östros, ekonomisk talesman för socialdemokraterna.

– Det är ju väldigt positivt om man rör sig på de punkterna för det är inte områden för kompromisser, utan det är områden för startpunkt i diskussionerna, säger han.

Tanken med utgiftstaken är statens utgifter inte ska skena iväg. Det är en av flera säkerhetsmekanismer i budgetsystemet och det här systemet är en källa till oenighet mellan de rödgröna partierna.

Efter samtalet mellan Mona Sahlin och Lars Ohly har de tre partierna nu kommit överens om att tillsätta en grupp som ska försöka reda ut oenigheten.

Lars Ohly själv tycker inte att han svängt, utan säger att bara försökt vara tydligare mot Mona Sahlin. Han upprepar att om de tre partierna kommer överens om vad de vill uträtta i politiken kommer inte vänsterpartiet att driva sitt motstånd mot budgetsystemet.

– Kommer vi överens om att vi ska ha höga ambitioner för att förändra den förda högerpolitiken, då tror inte jag att synen på regelverken kommer att ställa några som helst problem. Och kommer vi överens, så kommer vi inte heller att bryta den överenskommelsen det första vi gör utan då kommer vi att följa den.

– Det viktiga är att vi är överens om att samarbeta för att ersätta den här regeringen, inte bara med en ny regering utan också med en ny politik, säger Lars Ohly.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger att om de tre partierna kommer överens om budgetsystemet så bör vänsterpartiet få chansen att vara med i de samarbetsgrupper som miljöpartiet och socialdemokraterna ska bilda senare i höst.

Men han är inte säker på att vänsterpartiet verkligen har ändrat sig när det gäller budgetsystemet.

– Inte riktigt ännu. Vi måste se vad Lars Ohly har mandat för och var partiet i övrigt står i en vidare diskussion, så att det inte bara är en dagslända. Sedan får vi väl se vad de här ekonomiskpolitiska talesmännen kommer fram till, säger Peter Eriksson

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista