Talibanhot håller flickor borta från skolan

Allt fler afghanska föräldrar väljer att hålla sina döttrar hemma i stället för att skicka dem till skolan. Orsaken är rädsla för repressalier från extrema grupper som motsätter sig kvinnlig skolgång. Det är en ny trend i Afghanistan som visar på en rädsla för att talibanerna är på väg att återta makten i landet.

– Det är en trend. Dels hotar man skolorna för att visa att man är emot regeringen, dels finns det en ideologisering kring flickors utbildning. som vi vet är väldigt känsligt i talibanområden, säger Thorbjörn Pettersson, generelsekreterare vid Svenska Afghanistankommitten, som bland annat driver flickoskolor i Afghanistan.

– Sedan finns också en osäkerhet eftersom ingen kan garantera säkerheten. Man vet inte hur man ska skydda sig mot väpnade grupper på natten

Redan för ett halvår sedan kom de första rapporterna om att hundratals flickskolor fått stänga runtom i Afghanistan, då framförallt i de södra och sydöstra delarna av landet där talibanerna varit som starkast.

Men den här trenden sprids sakta men säkert över hela Afghanistan och är ett nytt tecken på att sitautionen håller på att förvärras i landet.

Förutom rapporterna om fler och fler krigshandlingar där talibanerna vinner tärräng i landet så har vi även olika biståndsorganisationer varnat för att det blir allt svårare för dem att bedriva sin hjälpverksamhet. Svenska Afghanistankommitten drabbas ständigt av attentat och det är svårt att färdas på vägarna runtom i landet. Speciellt är det kvinnliga medhjälpare som drabbas, berättar Thorbjörn Pettersson.

Det allvarliga nu är att även befolkningen i de tidigare lugna norra delarna av landet börjar känna av rädslan.

– Jag var själv uppe i Kunduz i norra Afghanistan för några veckor sedan och då var det betydligt lägre närvaro i flickklasserna i skolorna. Det berodde på att en grupp maskerade män hade uppträtt kvällarna innan och hotat folk som skickade sina barn till regeringsskolor och som skickade flickor till skolan.

Kan det vara så att en del föräldrar väljer att låta flickorna stanna hemma för att slippa eventuella efterräkningar om det blir ett regimskifte?

– Så tror jag att det är. Även om det inte handlar om att man gör någon prognos om regimskifte så är de helt enkelt rädda för att skicka sina barn till skolan. Det är ofta ganska långa avstånd till skolan, det kan ta flera timmar att gå till skolan i Afghanistan, säger Thorbjörn Pettersson, generelsekreterare vid Svenska Afghanistankommitten.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".