Att avverka regnskog är en ekonomisk förlust. <nobr>Foto: Vincent Thian/Scanpix.</nobr>

Dyrt att inte bevara biologisk mångfald

Bevarandet av biologisk mångfald måste värderas ekonomiskt. Det gäller bevarandet av arter, naturtyper, skogar och vattenresurser. Det är en av slutsatserna i det första stora försöket att värdera vikten av biologisk mångfald.

Rapporten har kommit till på initiativ av EU-kommissionären Stavros Dimas och Tyskland miljöminister Sigmar Gabriel.

– De så kallade ekosystemtjänster, som naturen ger får sällan ett ekonomiskt värde på samma sätt som varor och tjänster, säger projektledaren, ekonomen Pavan Sukhdev.

Rapporten vill peka på vad det kostar att inte bevara biologisk mångfald och naturtyper. Pavan Sukhdev ger exemplet med en liten australisk groda, som man hade förhopppningar om att den skulle kunna användas för att bota magsår.

Medan undersökningarna pågick dog grodarten ut helt och hållet. Förlusten av en enda art kan alltså få stora konsekvenser, säger Pavan Sukhdev.

Projektgruppen har också räknat på vad nedhuggning av stora skogsarealer innebär i ett globalt perspektiv.

– Om inget görs, ”business as usual”, innebär nedhuggning av skog varje år en förlust på fyra och ett halvt tusen miljarder dollar. Att jämföra med finanskrisens förlust på Wall Street, som är en tredjedel av den summan, säger Pavan Sukhdev.

En lösning är att i framtiden betala för bevarande av naturresurser och involvera lokalbefolkningen i arbetet, säger Pavan Sukhdev:

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".