Brittisk soldat misstänks för våld mot Irakfångar

En brittisk soldat i Irakkriget har gripits av polis efter det att han lämnat in foton för framkallning, och bilderna visade irakiska krigsfångar som blir misshandlade. Det brittiska försvarsdepartementet utreder nu om brittiska soldater har misshandlat eller torterat krigsfångar.
Det var fotolabbet som slog larm till polisen. Bilderna de framkallade visade, vad som såg ut som, irakiska krigsfångar som blev misshandlade. Ett av fotona visade en irakisk fånge med munkavle och bunden till händer och fötter, instoppad i ett nät och upphängd i det på en gaffeltruck. Mannen som hade lämnat in fotona till framkallning var en hemkommen brittisk soldat. Han greps av polis igår och förhörs nu, och försvarsdepartementet bekräftar idag att en utredning pågår. En talesman för departementet säger att om fotona visar sig föreställa verkliga irakiska krigsfångar, och inte vara nåt slags utklädningsskämt, så är det som visas på dem förfärande och ett brott mot Genèvekonventionen. Igår stod premiärminister Tony Blair i Basra i södra Irak och tackade de brittiska trupperna och sade att deras insatser och professionalism både under och efter kriget är en förebild för andra länders väpnade styrkor. Han sade det förstås inte, men brittiska militärer antyder ofta att den amerikanska militären borde lära sig av den brittiska. Britterna anser sig vara mycket bättre på att behandla både krigsfångar och civilbefolkning än de amerikanska trupperna. Och skulle det visa sig att irakiska krigsfångar verkligen har misshandlats av brittiska soldater är det därför ett extra svårt bakslag för den brittiska armén.
Agneta Ramberg London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".