Volvofacken vill hitta ny tillverkning

De tre fackförbunden, Sveriges ingenjörer, Ledarna och Unionen vill att regeringen ska satsa på ett bolag för uthållig utveckling, för att lindra effekterna av de stora varsel som lagts på Volvo. Önskemålen framfördes till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin när han på tisdagen besökte Volvo Personvagnar i Göteborg.

Förslagen får ministerns gillande.

– I grunden tror jag inte att det är någon dålig idé. Jag tror att det finns en del möjligheter att hitta pengar till det, från privata investerare som kan se en affärsmöjlighet i att ta över jätteduktiga, erfarna konstruktörer, ingenjörer och medarbetare från Volvo. Dessutom tror jag att det kan finnas kunder i andra ändan. För det tredje kan det finnas, till exempel inom ramen för europeiska socialfonden, en del medel att söka för att finansiera en sådan övergång

De tre fackförbunden, Sveriges ingenjörer, Ledarna och Unionen har tre punkter som de vill se förverkligade. Ett institut för uthållig utveckling, ett fristående utvecklingsbolag och det tredje, ett förändrat ägarförhållande för Volvo Personvagnar.

Den sista punkten är svår för Sven Otto Littorin att påverka men dem andra vill han att regeringens samordningsmän ska jobba för.

– Den bollen är nu placerad hos de här samordningsmännen, som ju har alla kontakter runtomkring, så jag håller tummarna.

Ett institut och ett utvecklingsbolag skulle kunna ta över viss personal och kompetens som tvingas lämna Volvo. Tanken är att man ska jobba med att hitta nya tekniska lösningar, nya produkter, fokusera på miljötänkande och hitta nya produkter.

– Det kan tänkas vara flera olika huvudmän för det. Det skulle kunna vara någon statlig myndighet kanske, några privata investerare, kanske Volvo och något annat bilföretag skulle vilja vara med på något hörn. Man skulle npg kunna vara ganska många och sy ihop något spännande, det ska inte uteslutas, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. 

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista