Finanskrisen sätter spår i gruvbranschen

Samtidigt som världens gruvnäring samlas i Skellefteå för internationell gruvkonferens sätter finanskrisen tydliga spår i prospekteringsbranschen. De senaste åren har intresset för att leta malm i Sverige varit rekordhögt, men nu minskar intresset och flera företag har tvingats varsla.

Ett av de företag som tvingats varsla personal är Rate Diamantborrning i Norsjö i Västerbotten.

– Vi har inget jobb till borrarna. Kunderna har avslutat borrprogrammen i förtid på grund av den finansiella krisen. De får inte in nytt riskkapital och då vill man inte satsa de pengar man har i och med att man inte vet när man får in nya pengar. Borrmaskinerna står stilla och grabbarna har inget att göra, säger vd Isabelle Klingstedt.

Det har varit väldigt goda tider, under högkonjunktur och med höga metallpriser är det många som vill leta koppar, zink, silver och andra malmer. Men nu har priserna fallit och med oron på marknaden bromsas många projekt, säger Isabelle Klingstedt. Hon har varslat 29 av sina 122 anställda och utesluter inte att det blir fler.

På tillsynsmyndigheten Bergsstaten i Luleå har ansökningarna om undersökningstillstånd strömmat in de senaste åren, fram tills nu i oktober då det i stort sett stannat av. Orsaken – finanskrisen säger Bergmästaren Jan-Olov Hedström.

– Prospektering handlar ju om väldigt stora kostnader och det är långsiktiga investeringar och därför fungerar de här investeringar som dragspel i företagens ekonomi. Man kan ligga lågt med prospektering när det är osäkra tider och så satsar man jättemycket när det är goda tider och nu har det ju varit en väldig oro i världen och många företag drar sig för att ta på sig stora kostnader, säger han.

Bergmästaren säger att prospekteringen efter malm fortfarande ligger på en hög nivå i Sverige. Men de senaste årens högtryck är över tror Jan-Olov Hedström. Och på gruvkonferensen i Skellefteå säger Isabelle Klingstedt att det nog blir tufft för särskilt de mindre borrföretagen.

– Det kommer att bli väldigt svårt för de små. Det är många i branschen som har en till två maskiner och ingen stark ägare. De tror jag kommer få väldigt tufft att överleva, säger hon.

Anna Burén, Ekot i Umeå
anna.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista