Unik rättegång när journalist åtalas

På onsdagen inleds en mycket ovanlig rättegång i Stockholms tingsrätt mot den prisbelönte journalisten Trond Sefastsson, tidigare reporter på TV4-programmet Kalla fakta, som är misstänkt för grovt mutbrott.

Han ska enligt kammaråklagare Malin Palmgren ha tagit emot 400 000 kronor för att granska domen mot en man dömd för narkotikabrott.

– En fråga som fortfarande är aktuell i högsta grad är om Trond Sefastsson har tagit emot de här pengarna i avsikt att försöka göra tv-reportage. Det är vad den här familjen som har betalat pengarna och varit inblandad i processen har påstått, säger kammaråklagare Malin Palmgren vid riksenheten mot korruption.

Det har gått ungefär ett år sedan tidningen Aftonbladet och tv-programmet Insider publicerade uppgifter om att TV4-journalisten Trond Sefastsson skulle ha erbjudit tv-inslag i Kalla fakta mot betalning.

Det här ledde till en omfattande polisutredning där flera av misstankarna avskrevs. Men när rättegången inleds gäller det två fall av grovt mutbrott och bokföringsbrott.

Sefastsson ska enligt åklagaren ha tagit emot 400 000 kronor från sonen till en man dömd för narkotikabrott för att granska rättsprocessen mot pappan.  Han ska också ha begärt 150 000 kronor från en man dömd till livstidsfängelse.

Trond Sefastsson, som också har en juristfirma, har hela tiden nekat och sagt att de pengar han tagit emot har varit för arbete som han gjort just i egenskap av jurist, helt skilt ifrån hans deltidskontrakt med TV4.

Några uttalade löften från Sefastsson om inslag finns inte i åklagarens bevisning. Flera av de inledande misstankarna har också lagts ner.

– Väldigt enkelt uttryckt så blir frågan hade Trond Sefastsson fått de här pengarna om han inte varit journalist på TV4?

Kritiker har menat att Sefastssons agerande handlat mer om bristande journalistisk etik än ett lagbrott. Men kammaråklagare Malin Palmgren håller fast vid att det är mutbrott eftersom det enligt henne finns samband mellan pengarna och Sefastssons arbete.

Fallet har fått stor uppmärksamhet och är viktigt, enligt pressombudsmannen Yrsa Stenius:

– Vi är ett mediesamhälle där människor orienterar oerhört mycket efter vilka bilder som förmedlas av världen till dem via medierna, så det har stor betydelse hur journalisterna sköter sitt jobb. Här stöter vi nog på ett fall där man verkligen måste titta på gränsdragningarna. Vad kan man blanda in i sitt journalistiska uppdrag?

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista