Försäljning av statligt bolag stoppad

Det råder mer eller mindre stiltje med de statliga stora bolagsförsäljningarna. I statens eget fastighetsbolag för nedlagda regementen, Vasallen, är det tvärnit. Finanskrisen har satt stopp för försäljningsplanerna.

– Man kan säga efteråt att det blev en olycklig timing att vi hamnade precis i finanskrisen. Men de bud vi har fått in är inte tillräckligt intressanta för ägaren så att vi avslutar processen, säger Vasallens ordförande, Holger Wästlund.

Vasallen har uppdraget att köpa, förvalta, utveckla och sedan sälja nedlagda regementen. Hälften, tolv stycken, har sålts. I våras bestämde man sig för att sälja hela bolaget. Eftersom nedläggning av regementen har stannat av försvann också hela idén med Vasallen.  

– Vi började ju före sommaren och är väldigt många som har varit intresserade att titta på bolaget och få information. Både svenska och utländska budgivare, så det har varit stort intresse. Men sedan har vi krockat med finanskrisen, säger Holger Wästlund.

Det var bland andra regementen på Rindö utanför Vaxholm, i Strängnäs och i Östersund som skulle ha sålts. Nu drivs och utvecklas de vidare av statliga Vasallen.

Hittills har staten fått tillbaka de pengar som för elva år sedan satsades i Vasallen, nämligen 2,4 miljarder i utdelningar, med andra ord hittills ett nollsummespel.

Men nu har alltså Vasallens ledning beslutat att avbryta försöket att sälja bolaget. När det gäller den försäljning som sköts direkt av regeringen så fortsätter den processen. Kvar på listan finns SBAB, delar av Telia Sonera och en femtedel av Nordea.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista