Guantánamobasen. Arkivfoto: Randall Mikkelsen/Scanpix.

Bush stänger inte Guantánamolägret

Åtalen mot fem fångar på Guantánamobasen på Kuba har lagts ned. Misstankarna mot dem står kvar men myndigheterna ska nu se över fallen ytterligare en gång. Samtidigt kommer besked om att president Bush inte kommer försöka stänga lägret innan han slutar som president.

De nu nedlagda åtalen gäller fem fångar som åtalats för konspiration och terrorism. Det handlar bland annat om en brittisk medborgare som anklagats för att ha planerat en bombattack med sprängladdningar som skulle innehålla radioaktivt material. Den åtalade har dock flera gånger sagt att hans erkännande kom efter att han blivit utsatt för tortyr.

För de övriga åtalade rör det sig bland annat om anklagelser om planerade attacker mot amerikanska soldater i Afghanistan.

Beslutet att lägga ner åtalet kom från den högste ansvariga för Guantánamo-processerna som dock inte närmare ville gå in på varför åtalen läggs ner. De kan alltså återupptas vid ett senare tillfälle, och de fem fallen ska nu granskas av nya åklagare som sen ska rekommendera nya åtgärder för de aktuella fångarna.

Men fallen visar återigen på svårigheten för regeringen Bush att få rättsprocesserna för Guantánamofångarna att fungera som man har tänkt. Rättegångarna har fått ständig kritik från bland annat människorättsorganisationer som hävdar att de inte uppfyller grundläggande krav på rättssäkerhet.

De aktuella fallen har alla handlagts av en militär åklagare som lämnade sitt uppdrag i september och som då sa att det fanns systemfel i hela rättegångsprocessen för Guantánamofångar som han tyckte väckte etiska frågor. 

Samtidigt rapporterar tidningen New York Times att president Bush inte längre överväger att stänga Guantánamolägret före det att han slutar som president den 20 januari nästa år.

Presidenten har tidigare gjort såna antydningar, men svårigheterna att bestämma vad som ska hända med de 255 fångarna som fortfarande sitter i lägret, överlämnas nu alltså till näste president.

Både John McCain och Barack Obama har sagt att de vill stänga lägret, dock utan att precisera hur det ska gå till eller var fångarna i så fall ska föras istället.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista