Pär Nuder. Arkivfoto: Anders Wiklund/Scanpix.

Nuder skriver om konflikten med Persson

Förre finansministern Pär Nuder kommer på onsdagen med en bok om sin tid i den politiska maktens centrum. Nuder berättar bland annat hur banden med förre statsministern, Göran Persson, tunnades ut med tiden och skriver att det hade varit ”livsfarligt” om något blivit känt om deras konflikter.

– Kan jag lita på att han stöder mig i kritiska förhandlingsskeden - både internt i regeringen och gentemot samarbetspartierna? Frågan plågade mig. Jag vaknade ofta vid fyratiden på morgnarna och hjärnan gick på högvarv, skriver Pär Nuder om våren 2006, ett halvår före valet som skulle bli det sämsta socialdemokraterna gjort i mannaminne. 

– Jag upplevde att jag inte visste om jag hade hans fulla stöd när det krisade till sig i förhandlingarna. Han umgicks ju väldigt mycket med miljöpartiets Peter Eriksson och ibland kunde jag känna att han hade närmare relation med honom än med sin egen finansminister, säger Pär Nuder i en intervju med Ekot.

– Sedan var det vissa konkreta situationer där vi rök ihop, där han förödmjukade mig inför regeringen. För en finansminister är det förödande därför att så fort kollegerna ser att statsministern och finansministern har en konflikt så undermineras finansministerns ställning.

Vad var det som fick dig att tro att Göran Persson hade närmare kontakter med Peter Eriksson än med sin egen finansminister?

– De hade väldigt nära kontakter och jag kände i motsats till samarbetet med vänsterpartiet i början av 2000-talet där vi vid något tillfälle när Gudrun Schyman var som starkast inte var beredda att regera till vilket pris som helst. Vi var beredda att gå till nyval eftersom vi tyckte att situationen var bohållbar. Det ville dock inte partiledningen i övrigt.

Varför var ni beredda att gå till nyval?

– Vi hade en sådan situation i slutet på 1999 att vi tyckte att vänsterpartiet knaprade på vårt väljarunderlag och det knakade i samarbetet. Det var ett psykologiskt reningsbad när Göran Persson komm fram till att det här är inte värt priset, vi fåår betala ett för högt politiskt pris, men den övriga partiledningen var inte beredd att gå till nyval. Men redan det faktum att han väckte frågan gjorde att vi kom i en helt annan psykologisk position i förhållande till vänsterpartiet.

I boken berättar Nuder att han, efter åratal av nära samarbete med Göran Persson, som finansminister får en allt mer ansträngd relation, hur han blivit utskälld av Persson inför resten av regeringen, hur Persson ”förminskat” honom offentligt och beskriver sin reaktion som sårad och försmådd.

I SVT hos KG Bergström på tisdagskvällen sammanfattade han sin relation till Persson.

– Vi hade en konflikt och det påverkade vår privata relation. Jag är en stor beundrare av honom som politiker, han har gjort socialdemokratin stora tjänster men han har en del privata sidor som även jag drabbades av.

Pär Nuder fanns med i spekulationerna som Göran Perssons kandidat som ny partiordförande, men uppger att flera inflytelserika partivänner uppmanat honom att förbereda sig för uppgiften.

Han skriver att valberedningen mest varit intresserad av yta, form och stil och mindre intresserad av sakpolitik.

Pär Nuder kallar Mona Sahlin sin politiska storasyster som nått sina drömmars mål i en ”skickligt genomförd kampanj”, men också att hennes mandat är starkt. Att hon petade honom som ansvarig för den ekonomiska politiken gör honom bedrövad och han sätter sig själv närmast i offerrollen. 

Interiörerna från det socialdemokratiska regeringskansliet handlar också om stora och svåra politiska frågor, den svåraste om Sverige skulle gå med i EMU.

Enligt Pär Nuder insåg den tveksamme Persson att ett nej inte var politiskt möjligt för ett statsbärande parti och berättar om starka spänningar inom regeringen. Bland annat ska utrikesministern Anna Lindh ha varit så rasande på näringsministern Leif Pagrotsky, som var på nej-sidan, att statsministern planerade att byta ut honom.

Pär Nuder för en kritisk diskussion i boken om EU-medlemskapet på temat att domstolar tar över politiska beslut. Han gillar inte skolpolitiken - valfrihet och friskolor går inte ihop med den sammanhållna skola som socialdemokraterna vill ha och han tycker att det finns skäl att ompröva den ekonomiska politiken.

Budgeten behöver inte ha så stora överskott längre eftersom skulderna är låga. Dessutom tycker han frågan om regeringskoalition är för tidigt väckt.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".