USA vill frysa tillgångar för stiftelse i Sverige

USA vill att Sverige fryser de ekonomiska tillgångarna hos en palestinsk stiftelse i Malmö. Enligt uppgifter som offentliggjordes av USA häromdagen är stiftelsen misstänkt för att finansiera terrorverksamhet.
Det är stiftelsen Al-Aqsa Spannmål i Malmö som enligt USA:s finansdepartement misstänks för att med hjälp av insamlade pengar stödja terrorverksamhet. I förra veckan fick Utrikesdepartementet ett brev med information från USA. Och ärendet har nu skickats vidare till Finanspolisen och Säpo för vidare utredning. Enligt USA ingår Al-Aqsa Spannmål i ett internationellt nätverk av organisationer vars ekonomiska tillgångar USA nu vill ta kontroll över. Den amerikanska begäran till Sverige liknar den som utfärdades för drygt två år sedan och som då gällde den somaliska banken Al-barakaat. Den gången ledde det till att tre personer i Sverige fick sina tillgångar spärrade under lång tid innan de friades från misstankar. Men för att Al-Aqsa stiftelsens pengar i Sverige ska kunna frysas måste USA:s begäran först godkännas av EU. Det säger Sune Jansson, kriminalkommissarie på Finanspolisen: – Normalt så har vi inte den lagstiftningen att vi kan frysa. Vi kan enbart göra det på uppdrag av EU. Det måste gå den vägen innan vi kan göra någonting här. Den fysiska hanteringen av det här måste ju göras av bankerna som får uppgiften på samma sätt som vi. Al-Aqsa Spannmål bildades för två år sedan och verksamheten går enligt stiftelsen ut på att hjälpa föräldralösa palestinska barn ekonomiskt. Enligt stiftelsen förmedlar man på det här sättet ungefär två miljoner kronor om året till Palestina, via ett konto hos Föreningssparbanken. Enligt de ansvariga på stiftelsen har man varken några kontakter varken med terrorister, eller med de övriga organisationer som USA hävdar att stiftelsen samarbetar med. – Vi är faktiskt lite överraskade. Det är bara namnet som är Al-Aqsa, men vi har ingen kontakt med andra Aqsa-föreningar eller andra Aqsa-välgörenhetsorganisationer. Är nu oroliga för att pengarna ska frysas nu? – Nej, det är vi inte. Det finns inga bevis. I alla fall enligt vad vi vet så finns det inget som tyder på att våra pengar ska bli frysta.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".