Risk för mycket gatuvåld när världens ledare möts

Runt Genèvesjön samlas nu demonstranterna inför årets G8–möte dit världens ledande presidenter kommer på söndag. Säkerhetspådraget är enormt och det finns risk för mycket gatuvåld.
Många av demonstranterna är hänvisade att bo på uppsamlingsatser på den norra, schweiziska sidan av Genèvesjön långt från franska Evian. Mest ungdomar På stranden i ett av lägren har någon ställt upp en hemmagjord tubkikare i brun papp riktad mot Evian, och med en skylt för den som begriper själv vad det handlar om. Utanför ligger en flotte som ett symboliskt tecken på att ”vi ska nog lyckas ta oss till ert toppmöte på andra sidan sjön”. Tälten kantar vattenbrynet som ett pärlband och här är punkare och hippie–typer och en bred blandning av mest ungdomar. ”G8 representerar våld och krig” 60 000, 300 000 – siffrorna på hur många demonstranterna kommer att bli varierar med källan. Jean-Marc, med tovigt skägg, uppskattar dem till betydligt fler. – Åtminstone tre miljoner som manifesterar sin ståndpunkt mot G8, även om alla inte kommer att gå ut på gatorna, säger han. En annan kille, Tim, förklarar vad G8 representerar. – Det representerar motsatsen till demokrati, det representerar oärlighet, våld och krig och vi är emot våld, säger han. Ingen av dem tror att det kommer att blir några våldsamma demonstrationer här. – Nej, det tror jag inte det blir våldsamt. – Jag tror inte det kommer att bli som i Genua då en demonstrant sköts ihjäl, säger Jean-Marc. Svarthuvade Tecknen inne i Genève under eftermiddagen pekar dock i en annan riktning. En grupp svarthuvade demonstranter har gått runt och kastat sten på olika FN–byggnader och slagit sönder fönsterrutor så gott de kunnat. De har slagit sönder säkerhetskameror och försökt attackera ryska ambassaden. Amerikanska ambassaden nådde de inte fram till. Polisuppbådet är enormt. Det kan bli en mycket våldsam helg här i Genève.
Alice Petrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".