Afghansk dödsdom mot student upphävd

En domstol i Afghanistan har upphävt dödsdomen mot en student som laddade ner texter om kvinnans ställning från internet. I stället döms han till 20 år fängelse.

Ekots Sten Sjöström mötte honom tidigare i år i fängelset.

Sayed Pervez Kambaksh var klädd i en vit fotsid dräkt och han talade med låg röst, nästan viskande, när jag träffade honom i fängelset i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan.

Två månader tidigare hade han dömts till döden för att ha laddat ner material på internet från reformkretsar inom islam där man diskuterade kvinnans ställning. Domen skulle överklagas och han hoppades bli helt frikänd.

Nu har en domstol i huvudstaden Kabul tagit upp fallet. Dödsdomen mot den 24-årige Kambaksh upphävdes men han dömdes till 20 års fängelse, vilket är en mycket stor besvikelse.

Anhöriga till honom kritiserar Afghanistans president Hamid Karzai för att inte ha utnyttjat sin rätt att benåda honom. Kambakshs far sa när jag träffade honom att förhållandena i fängelset är mycket dåliga och han oroar sig för sonens hälsa.

Kambakshs öde har väckt internationell uppmärksamhet eftersom det mer påminner om talibanernas Afghanistan men alltså äger rum under en väststödd regering.

Fallet är dock inte slutgiltigt avgjort. Kambaksh kommer nu att överklaga till Högsta domstolen i förhoppningen att bli helt frikänd.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista