Miljöpartiet tog ställning emot EMU

Miljöpartiet har i dag, fredag, återigen tagit ställning emot euron på sin kongress i Växjö. Partiet kräver fortfarande också att Sverige ska gå ur EU helt och hållet, men det tänker partiet tala tyst om för att inte skrämma bort väljare som accepterar EU men inte euron.
– Folkomröstningen handlar om EMU och ingenting annat. Därför bör vårt utträdeskrav visserligen inte döljas på något sätt om vi får frågor, men det bör inte heller aktualiseras i detta läge. Det är en folkomröstning om EMU vi ska vinna, sa EU-parlamentarikern Per Gahrton idag vid debatten. – EMU kräver nya nedskärningsrekord, EMU är inte vår utan maktmännens gård, euron gör vår vardag kall och hård, sjunger trubaduren och miljöpartisten Roland von Malmborg i sin nej-sång. De flesta miljöpartister tycker som Roland von Malmborg, att Sverige ska säga nej till euron. Några få säger ja, som Mattias Goldman. Det är ensamnt att säja ja till euron i miljöpartiet berättrar han. – Det var en riksdagsledamot som sa åt mig varför har du inte åkt hem än? Sen är det några som tycker att det riskerar skada partiet, men då tänker de fel. Det som skadar partiet är om man verkar vara ett parti med locket på. Språkröret Peter Eriksson tror inte alls att det finns många ja-sägare i partiet som inte vågar komma fram. – Jag tror att det bara är struntprat. Jag tror inte alls att det finns en sådan opinion. Däremot tror jag väldigt många är för att det bildas en grupp därför vi har ju också väljare som är för. – Att rösta euro handlar inte om praktisk valuta, det handlar om att skrota vår folkstyrda skuta. Den euro de kallar för ett samarbete är eliternas himmel, men ett folkhelvete, avslutar trubaduren Roland von Malmborgs sin nej-sång. Hur kändes det? – Ja jag tycker jag tycker jag lyckats få in en hel del av de allvarliga punkter som vi måste ta ställning till innan vi accepterar att bakbindas och gå in i någonting som det inte är säkert att vi kan ta oss ur, säger Roland von Malmborg.
Fredrik Furtenbach

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".