Regeringen satsar på tryggare stadsmiljö

Uppdaterad 15:21
Var fjärde kvinna i Sverige har någon gång det senaste året känt sig rädd för att gå ut på grund av risken att bli överfallen. Därför avsätter regeringen 45 miljoner kronor för att utforma säkrare miljöer i bland annat parker, tunnlar och på gångvägar.

– Jag har pratat med tjejer som själva har varit med om våldtäkter. Då har jag också förstått vilken otrolig skrämmande upplevelse det är, som kan påverka en stor del av livet, säger miljöminister Andreas Carlgren.

– Det gör ju också att det inte är så konstigt att rädslan finns även för den tjej som kanske inte drabbas och det tycker jag är viktigt att komma åt. Rädslan är en så viktig del av livet, som man måste få komma ifrån, säger han.
 
Stadsmiljöerna behöver utformas på ett säkrare sätt, anser regeringen. Det handlar bland annat om att ta bort buskage, förbättra belysningen och öka uppsikten från bostadsområden över gångvägar.

Boverket ska samla kunskap och tillsammans med länsstyrelserna fördela de 45 miljoner kronor som regeringen har avsatt till kommuner med bra projekt.

Den verkliga risken för kvinnor att bli överfallna utomhus, är enligt statistiken betydligt mindre än för män.

Men det är rädslan hos kvinnor som regeringen vill komma åt genom förbättringen av den yttre miljön. En miljö som enligt jämställdhetsminister Nyamko Sabuni saknar kvinnligt perspektiv:

– De som har planerat vår yttre miljö har varit män och de har inte alltid varit medvetna om de behov som kvinnor har. Spå det viktigaste för framtiden det är att det är både män och kvinnor som planerar för vår stadsmiljö, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. 

Anslaget är en del i regeringens handlingsplan för att bekämpa våld mot kvinnor, hedersrelaterat vård och förtryck samt våld i samkönade relationer.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".