Arsenik läcker ut från Västerbottengruva

Uppdaterad 12:30
Allt för höga mängder arsenik och andra tungmetaller har uppmätts i klarvattenmagasinet vid Dragon Minings guldgruva Svartliden i Västerbotten. Under tredje kvartalet i år var mängden arsenik från gruvvattnet 54 kilo, men gruvbolaget har bara rätt att släppa ut två kilo under ett helt år.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta i och med att man bryter mot gällande villkor för verksamheten. Att följa villkoren är en förutsättning för att man ska få bedriva gruvverksamhet och vi kan nu konstatera att under en tremånadersperiod har årsriktvärdet överskridits kraftigt för ett flertal metaller, säger Robert Erixon, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Svartliden hade redan i fjol problem att hålla gränsvärdena. Men när man nu så kraftigt spräcker gränsen för både arsenik och andra tungmetaller som nickel och bly skärper länsstyrelsen tonen.

Den handlingsplan över miljöarbetet som gruvbolaget lämnade in i förra veckan blev underkänd och nu vill man senast den 14 november veta hur bolaget tänker hantera giftutsläppen.

Alldeles intill Svartlidengruvan finns ett Natura 2000-område med värdefulla våtmarker och Paubäcken där den sällsynta flodpärlmusslan finns.

Dragon Minings vd Karl-Erik Marttala betonar att man inte kunnat se några förhöjda halter utanför gruvområdet.

– Det har ju inte kommit ut något i naturen utan vattnet finns ju kvar iniom vårt eget industriområde, säger han.

Men kan ni vara helt säkra på att det inte har kommit ut något?

– Ja, vi mäter vad som går ut och vi har ännu inte upptäckt några värden som är mätbara.

Robert Erixson på länsstyrelsen i Västerbotten säger att skulle utsläppen fortsätta i den här omfattningen skulle naturen omkring påverkas.

– Det bedömer vi som väldigt allvarligt och den frågan måste bolaget hantera nu, säger han.

Dragon Minings vd säger att man nu jobbar för fullt med att lösa problemen annars måste gruvan läggas ner.

– Om vi inte klara av det måste vi lägga ner. Det finns ingen annan utväg, säger Karl-Erik Marttala.

Anna Burén, Ekot i Umeå
anna.m.buren@sr.se

Agneta Johansson, SR Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista