Dollarns ökade värde sänker kronan

Kronan har fallit kraftigt i värde på senare tid mot euron och framförallt mot dollarn. Förklaringen är att när det är oroligt i ekonomin söker sig investerare till stora marknader och stora valutor, säger Cecilia Skingsley, analyschef på Swedbank.

– Internationella kapitalförvaltare säljer av tillgångar i olika typer av perifera marknader, alltså marknader som ligger långt hemifrån, och så köper de dollar istället, säger Cecilia Skingsley på Swedbank.

– Det är framförallt europeiska och amerikanska förvaltare som beter sig på det här sättet. Och då säljs också kronan av för kronan är en liten valuta vid sidan av de stora, berättar hon.

Svenska kronan har alltså tappat en hel del i värde den senaste tiden. I somras kostade en dollar mindre än sex kronor, de senaste dagarna har den närmat sig åttakronorsstrecket.

En av förklaringarna är att de stora valutorna som dollar, euro och pund blir mer attraktiva eftersom de oftast inte går upp och ner i värde lika mycket som små valutor.

Att dollarn går upp så kraftigt beror på att många som investerat i mindre länder och valutor säljer av det och flyttar pengarna närmare hemmamarknaden.

Mycket av de här pengarna kommer från början från USA. När mycket pengar går tillbaka så blir efterfrågan på dollar stor och priset ökar.

Det är stora institutioner det handlar om, och pengarna är hushållens.

– Fonder och pensionsförvaltare som har hushållens sparpengar och som behöver flytta om dem för att skydda kapitalet mot nya stora värdefall.

Att den amerikanska ekonomin går knackigt i jämförelse med den svenska spelar egentligen inte heller någon roll.

– Det handlar inte om hur man ser på den ekonomiska utvecklingen i de olika länderna. För visst är det så att USA har enormt stora problem med sin banksektor och sin konjunkturutveckling framöver utan det här handlar om så kallade flödesrörelser.

Det vill säga att aktörer gör försäljningar av perifera valutor och köper dollar helt enkelt för att de måste, för att deras kunder vill att de ska göra det, säger Cecilia Skingsley.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista